Argumentationen i Daunfeldts, Gidehags och Rudholms slutreplik bygger på tre sakfel. För att motverka spridning av felaktiga påståenden om Skatteverkets analys och slutsatser i rapporten om personalliggare reder vi ut missförstånden:
- I slutrepliken står: "Metoden som Skatteverket förkastar när vi använder den blir alltså tillförlitlig när den ger för Skatteverket önskvärda resultat." Påståendet saknar grund. Vi skriver att metodproblemen i deras analys gör det svårt för dem att dra några slutsatser av personalliggarreformens påverkan på restaurangbranschen. Därefter förklarar vi hur vi har förbättrat metoden och därmed kommit runt deras metodproblem. Det är anmärkningsvärt att Daunfeldt, Gidehag och Rudholm missförstår denna skrivning i rapporten (Skatteverket 2019, s. 30).
- Angående effekterna av Skatteverkets personalliggarbesök på de besökta företagens efterföljande lönesumma skriver de: "Lönerapporteringen ökar dessutom enbart under de första månaderna efter kontrollbesöket." Detta stämmer inte. Bland hälften av företagen finns statistiskt säkerställda effekter som håller i sig 12 månader efter besöket i byggbranschen (se tabell 14), samt mer än 12 månader efter besöket i restaurangbranschen (se tabell 16).
- Slutligen konstaterar de: "Vi kan konstatera att Skatteverket själva visar att personalliggare inte är ett effektivt system för att öka skatteintäkterna och därmed inte heller är samhällsekonomiskt försvarbart." Det stämmer inte, Skatteverkets rapport syftar inte till att mäta om personalliggarsystemet är samhällsekonomiskt effektivt. Förutom kostnader och skattefinansiella effekter behöver en kostnads-nyttoanalys även innehålla nyttan för företagsklimatet och för samhället av en sund konkurrens där företag inte får konkurrensfördelar av att anlita svart arbetskraft. Att värdera denna nytta är förknippat med stora metodologiska svårigheter och vi känner inte till någon studie som har försökt. Daunfeldts, Gidehags och Rudholms slutsats att personalliggarsystemet inte är samhällsekonomiskt försvarbart är deras egen och inte Skatteverkets.
Nikolay Angelov, rapportförfattare och analytiker, Skatteverket
Eva Samakovlis, analyschef, Skatteverket