Intervju med Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos
Februari 2019 var första månaden som de allra flesta arbetsgivare skulle börja lämna arbetsgivardeklaration på ett nytt sätt. Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos berättar hur det har gått hittills.
Pia Blank Thörnroos:
På det stora hela har det gått bra. Sveriges drygt 400 000 arbetsgivare har lämnat sina första arbetsgivardeklarationer på individnivå. De flesta har gjort det via Skatteverkets nya tjänst Arbetsgivardeklaration som ligger på Mina Sidor.
Många arbetsgivare har fått anpassa sina processer för att kunna redovisa löner och avdragen skatt på det här nya sättet, trots det har den första stora inlämningen avlöpt väl. Problem med teknik, driftstopp och knepiga frågor har lösts löpande.
Man får inte glömma att det här är en av Skatteverkets största reformförändringar på många år och den största förändringen på det här området inom arbetsgivarområdet på över 30 år.
Pia Blank Thörnroos:
Skatteupplysningen har fått många frågor om hur arbetsgivaren ska göra om det inte finns några siffror att redovisa och var e-tjänsten ligger på Skatteverket.se. Andra frågor har handlat om vad som ska stå i vilken ruta, om felmeddelanden i filen som ska skickas in, att arbetsgivaravgifter och skatt att betala inte summeras till samma belopp i e-tjänsten som arbetsgivaren själv har räknat ut och så har det kommit frågor om behörigheter.
En annan vanlig fråga är om en arbetsgivare som har gjort en felaktig utbetalning kan få tillbaka skatteavdraget från Skatteverket för att på så sätt slippa kräva den anställda på hela det felaktiga beloppet. Det går inte, om en arbetsgivare eller en annan utbetalare kräver tillbaka en ersättning som har betalats ut och redovisats till Skatteverket i en arbetsgivardeklaration kan arbetsgivaren inte få tillbaka skatteavdraget. Skatteavdraget kommer att tillgodoföras den anställda i samband med beslut om slutlig skatt.
Pia Blank Thörnroos:
Våra tekniker arbetar löpande med utveckling och förbättringar av tjänsten. Det har kommit många synpunkter från användare med väldigt lika önskemål. Det har lett till att vi bland annat har infört en sida där det syns vilka deklarationer som har lämnats in och vilka som återstår. En annan förbättring som vi har genomfört är att det nu syns på kvittensen att betalningsinformationen har registrerats.
Ytterligare en förändring som kan nämnas i det här sammanhanget är att kravet på att fylla i kontaktuppgift för att systemet ska ta emot arbetsgivardeklarationen har tagits bort.
Det är de större förbättringar och förändringar som vi har gjort så här långt för att det ska bli enklare för användarna.
Här vill jag också säga att det har varit värdefull hjälp i arbetet med den nya arbetsgivardeklarationen att arbeta tillsammans, inte bara inom Skatteverket utan också med våra externa användare och programvaruföretag.
Pia Blank Thörnroos:
Det nya sättet att redovisa bidrar till att det blir rätt från början. De nya reglerna ställer därför höga krav på att företag och myndigheter vid varje redovisningstillfälle lämnar korrekta uppgifter till Skatteverket, om de rapporterar in fel uppgifter kan det bli krångligt. Det finns fall där privatpersoner har blivit tvungna att betala tillbaka hela den ersättning som de har fått från uppdrags- eller arbetsgivaren inklusive det som utbetalaren har redovisat som avdragen skatt till Skatteverket.
Lagreglerna medger inte att Skatteverket betalar tillbaka avdragen skatt till den som har gjort skatteavdraget och under inkomståret kan skatteavdraget inte heller betalas ut till den person för vars räkning skatteavdraget har gjorts. Skatteavdraget tillgodoförs privatpersonen först i samband med att beslut om årlig beskattning fattas.
För den som har en anställning finns det möjlighet för arbetsgivaren att rätta den här felaktiga lönen vid en senare löneutbetalning, för att på så sätt reglera skatteskulden, men myndigheter som betalar ut ersättningar från välfärdssystemen saknar ofta möjligheten att reglera en skuld på nästkommande utbetalning.
Om en person har fått en felaktig betalning från välfärdssystemen och skatteavdragen på den felaktiga utbetalningen uppgår till cirka 9 500 kronor finns det möjlighet för personen att ansöka om förtidsåterbetalning av skatteavdraget, då kan pengarna betalas tillbaka. Det går dock inte att begära förtidsåterbetalning av belopp som är lägre än 9 500 kronor. Därför är det möjligt att det kan finnas behov av att lagstiftaren se över möjligheten för Skatteverket att betala tillbaka för mycket avdragen och redovisad skatt till betalningsmottagaren redan under inkomståret. Men det kräver i så fall en utredning och därefter en lagändring.
Pia Blank Thörnroos:
Framöver kommer flera andra myndigheter att ha tillgång till systemet för att kunna hämta uppgifter som berör deras områden. När myndigheterna kan hämta uppgifterna direkt hos Skatteverket blir det rätt från början, det blir enklare för alla.
Pia Blank Thörnroos:
Ja, det är framför allt ett mer modernt sätt att redovisa än tidigare.
En stor fördel för arbetstagarna är till exempel att den som har många olika uppdragsgivare direkt kan gå in och kontrollera att rätt skatt har betalats in. Uppgifter från arbetsgivaren som saknas eller har blivit fel kan rättas i närtid efter att ett jobb är avslutat och allt fortfarande är färskt i minnet.
Pia Blank Thörnroos:
Det finns två nya lagförslag som eventuellt kommer att beslutas i riksdagen och som direkt påverkar arbetsgivardeklaration på individnivå. Det ena lagförslaget är att skyldigheten för arbetsgivare att betala särskild löneskatten (SLF) på ersättning till personer som vid årets ingång fyllt 65 år ska tas bort.
Det andra förslaget gäller sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar som vid årets ingång har fyllt 15 men inte 18 år.
Pia Blank Thörnroos:
I samband med införandet av de nya reglerna om redovisning per betalningsmottagare i arbetsgivardeklarationen har det framkommit att pensionsförmedlare har redovisat utbetalade pensioner i eget namn i stället för i utbetalarens namn.
Från och med 1 januari 2019 ska inte företag som tillhandahåller en tjänst som innebär att de administrerar och betalar ut pensionen åt andra arbetsgivare redovisa de ersättningar som de betalar ut för annans räkning. Redovisning av utbetalningen till betalningsmottagaren ska i stället lämnas av arbetsgivaren, det vill säga den som slutligen står för pensionskostnaden. Det kan medföra att pensionärer får uppgift om utbetalning från fler utbetalare än vad de har fått tidigare eftersom de under sitt yrkesliv kan ha haft flera arbetsgivare.
Det är bara den utbetalare som betalar ut högst ersättning som ska göra skatteavdrag enligt tabell. De andra utbetalarna ska göra skatteavdrag med 30 procent, enligt reglerna om sidoutbetalare. Det kan innebära att en del pensionärer sammanlagt får ett för högt preliminärskatteavdrag medan andra kanske får ett för lågt preliminärskatteavdrag.
I det här sammanhanget är det viktigt att påpeka att reglerna om huvudarbetsgivare och sidoutbetalare gäller för alla som samtidigt får utbetalningar från fler än en utbetalare under året.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.