På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

startsida

2016-12-28

Nya momsregler från 1 januari 2017

Här hittar du en sammanfattning av viktiga momsnyheter för 2017. De nya reglerna börjar gälla från och med den 1 januari 2017.

Representation – utökat momsavdrag

Om du har representation kan du få göra avdrag för moms på kostnader för måltider eller liknande förtäring.

Underlaget får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle. Du kan göra avdrag med högst 36 kronor per person om kostnaden enbart gäller mat.

Fastighet – ändrade regler för vad som är fastighet enligt momslagen

Bedömningen av vad som är fastighet enligt momslagen görs oberoende av civilrättsliga regler. Begreppen byggnadstillbehör, verksamhetstillbehör och industritillbehör ska inte längre användas vid bedömningen av fastighet enligt momslagen.

Med fastighet enligt momslagen menas:

  • Varje bestämd del av jorden, på eller under dess yta, som det är möjligt att äga eller besitta.
  • Varje byggnad eller konstruktion som har fästs vid eller i marken, ovan eller under havsnivån, och som varken kan monteras ned eller flyttas med lätthet.
  • Varje föremål som har installerats och ingår som en integrerad del av en byggnad eller konstruktion som, om föremålen inte hade installerats, inneburit att byggnaden eller konstruktionen varit ofullständig. Till exempel dörrar, fönster, tak, trappor och hissar.
  • Varje föremål, utrustning eller maskin som är varaktigt installerad i en byggnad eller konstruktion och som inte kan flyttas utan att byggnaden eller konstruktionen förstörs eller förändras.

Befrielse från moms för små företag

Du som har en försäljning på högst 30 000 kronor exklusive moms under ett beskattningsår omfattas av befrielsen för moms. För att du ska kunna bli befriad får din momspliktiga försäljning inte heller ha varit mer än 30 000 kronor någon gång under de två närmast föregående åren. Befrielsen är frivillig.

Sänkt moms på vissa reparationer

Momsen på tjänster för att reparera cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne sänks till 12 procent. Större reparationer som innebär att varan byter karaktär till en annan typ av vara omfattas inte av den lägre momsen.

Höjd moms på biobiljetter

Momsen på biljett till biografföreställningar höjs från 6 procent till 25 procent.

Skatteverket

Till toppen