På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

2016-03-11

Anmäl konto för barn och ungdomar senast 18 mars

Barn och ungdomar som är födda 1997 eller senare, som inte är deklarationsskyldiga men som ändå har betalat skatt, får sitt slutskattebesked och sina skattepengar i april. Om Skatteverket ska sätta in pengarna på ett konto måste du eller barnet/ungdomen anmäla det till Skatteverket senast den 18 mars.

Barn och ungdomar som förra året tjänade mindre än 18 824 kronor i lön eller hade kapitalinkomster som de fått kontrolluppgift på (till exempel utdelning eller schablonintäkt) behöver inte deklarera. I stället räknas skatten ut utifrån kontrolluppgifter från arbetsgivare eller bank. Slutskattebesked och eventuell skatteåterbäring skickas därför ut redan i april.

Anmäl kontot via blanketten Skatteåterbetalning till bankkonto (SKV 4802). Om anmälan gäller en person som är under 18 år måste du som är förmyndare skriva under den.

Ungdomar som har fyllt 16 år och har en e-legitimation kan själva använda e-tjänsten Skattekonto för att snabbt och enkelt anmäla vilket konto pengarna ska betalas till.

Barn och ungdomar som inte har anmält ett konto och får tillbaka 2 000 kronor eller mer får pengarna automatiskt på ett utbetalningskort. Mindre belopp står kvar på skattekontot tills du begär att få pengarna utbetalda.

Anmäl konto för barn och ungdomar senast 18 mars
Skatteverket

Till toppen