"Ledningens vilja och intresse för att vi ständigt utvecklar våra arbetssätt och betoningen på att vi ska arbeta för att öka medborgarnas förtroende skapar ett driv som engagerar väldigt många."
Göran, rättslig specialist, började på Skatteverket år 1998. Utbildning: jur. kand.
En stor del av tiden ägnar jag åt att delta i utvecklingsprojekt, till exempel inom digitalisering, som rättsavdelningens kontaktperson tillsammans med övriga avdelningar och till att besvara rättsliga frågor från verksamheten. Jag uppdaterar och sakgranskar vår rättsliga vägledning och sakgranskar även broschyrer, information, rutiner, arbetsbeskrivningar och utbildningsmaterial med mera.
Andra arbetsuppgifter är att jag deltar i kvalitetsuppföljningar och utför läraruppdrag i fördjupningsutbildningar. Jag genomför också rättsliga forum, temadagar och liknande i samverkan med övriga avdelningar.
För att bli ännu bättre på skatterätt ville jag lära mig hur beskattningsarbetet går till från "insidan". Meningen var inte att bli kvar, men jag har trivts, och trivs, så bra med arbetsuppgifter och arbetskamrater att jag har valt att stanna kvar.
Förfarandegruppen arbetar med frågor som rör det formella förfarandet runt framför allt handläggningen av ärenden, inom i stort sett Skatteverkets alla verksamhetsområden. Det gör arbetet mycket variationsrikt och jag lär mig nya saker varje dag.
Det finns otroligt mycket kunskap på Skatteverket. Genom samarbete och samtal med mina kollegor i förfarandegruppen, övriga grupper på Rättsavdelningen och med övriga avdelningar inom Skatteverket känner jag att jag befinner mig i en ständig utveckling.
Jag är rättslig specialist idag och trivs med det. I en roll som rättslig expert skulle jag bland annat få arbeta närmare lagstiftningsarbetet. Det är en utvecklingsmöjlighet som lockar och som jag också får chans att prova på under en period nu medan en expertkollega är på föräldraledighet.
Jag anställdes 1998 för att jobba som skatteombud inom beskattningsområdet, det vill säga att föra Skatteverkets talan i domstol både skriftligt och muntligt i skatteprocesser. Innan jag började som skatteombud fick jag granska fåmansföretagare och skönsbeskatta de personer och företag som inte hade lämnat inkomstdeklaration. Från år 2000 och framåt har jag sedan processat i förvaltningsdomstol i skatteärenden.
Med ambitionen att bli ännu bättre processjurist jobbade jag en period på Kammarrätten, först som adjungerad domare och sedan som föredragande. 2012 började jag i min nuvarande roll i förfarandegruppen på rättsavdelningen.
Att få tiden att räcka till!
Efter mina juridikstudier arbetade jag som skatte- och bolagsjurist inom ICA-koncernen några år innan jag började på skattekontoret i Västerås.
Ledningens vilja och intresse för att vi ständigt utvecklar våra arbetssätt och betoningen på att vi ska arbeta för att öka medborgarnas förtroende skapar ett driv som engagerar väldigt många. Det skapar ett väldigt positivt arbetsklimat.
Däremot så märks det att detta är en mycket stor myndighet med många viljor och där kulturen utvecklats olika i olika delar av landet och inom olika avdelningar. Här har vi alla, men framför allt chefer, ett mycket stort ansvar för att sprida attityden att vi är ett Skatteverk och att vi ska utföra vårt uppdrag tillsammans.
Arbetskamraterna, de varierande arbetsuppgifterna och de återkommande utbildnings- och informationsuppdragen då jag får komma ut och träffa alla trevliga medarbetare inom Skatteverket.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.