På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
"Jag lär mig alltid något nytt, ingen dag är som igår. Jag har också möjlighet att jobba med olika arbetsuppgifter eftersom Skatteverket är så stort."
Christofer, mjukvaruarkitekt i Solna, Stockholm, började på Skatteverket år 2014. Utbildning: system/farkostteknik, certifierad it-arkitekt
Jag är domänarkitekt (mjukvaruarkitekt) för analysområdet. Som domänarkitekt jobbar jag med hur vi ska arbeta inom mitt område i framtiden och med att ta fram lösningsförslag på hur vi kan möta de framtida behoven. Jag är stöd åt utvecklare och arkitekter samt säkerställer att Skatteverkets riktlinjer efterföljs.
På senare tid har jag arbetat mycket med omställningsstödet, ett stöd för företag som blivit hårt drabbade av covid-19. Skatteverket skulle på mycket kort tid ta fram en lösning för att kunna ansöka, handlägga och betala ut omställningsstöd. Jag blev ansvarig arkitekt för Skatteverkets systemlösning och hjälpte teamen att designa sina delar efter den tänkta helhetslösningen som jag och mina kollegor arbetade fram. Jag hade även tät kontakt med verksamhetsutvecklare, rättsliga experter och analytiker för att se hur systemet behövde utformas.
Jag träffade representanter från Skatteverket på en arbetsmässa på KTH. Innan det hade jag inte en tanke på att Skatteverket har så mycket it. Men när jag tänkte efter kändes det självklart, jag hade ju tidigare deklarerat genom telefonen. Jag insåg också att det måste finnas flera komplexa system som löser massa olika problem, så jag bestämde mig för att söka jobb här. Jag ville även bidra till samhällsnyttan.
"Att jag stannat på Skatteverket har mycket att göra med min möjlighet att påverka mina arbetsuppgifter."
Att jag har stannat på Skatteverket har mycket att göra med min möjlighet att påverka mina arbetsuppgifter. Jag insåg tidigt att it-arkitektur verkade väldigt intressant och efter några samtal med chef och projektledare hade jag ganska snart fått en fadder och en utbildningsplan. Det är alltid något nytt spännande som hägrar, just nu hur en ny analysplattform med utökade AI-möjligheter kan se ut.
Jag började min resa här som junior javautvecklare i ett nytt system som möjliggjorde avveckling av det gamla centrala transaktionssystemet. Ganska snabbt fick jag ta rollen som lead developer för vissa delar av systemet. Efter cirka ett år hade jag delat arkitektansvar över ett verksamhetssystem tillsammans med en mentor. Ett år senare var jag ensam arkitekt för verksamhetssystemet.
Något år senare fick jag möjligheten att bli arkitekt för det nya systemet som handlägger och distribuerar arbetsgivardeklaration på individnivå, då fick jag vara med från slutet av huvudstudien vilket var väldigt lärorikt.
För två år sedan sökte jag jobb som (då kallat) områdesarkitekt inom årlig beskattning, den tjänst jag nu har.
Det är många olika lösningar som ska på plats så fort som möjligt, det blir en del brandsläckning av problem som poppar upp. Men det betyder också att ingen dag är likadan, det blir aldrig långtråkigt, vilket jag uppskattar. Det finns också flera tekniska utmaningar, stora som små, som behöver lösas. Detta är den mest givande delen av mitt arbete men också den svåraste. Ibland har man kort tid på sig att finna en lösning, men än så länge har vi alltid hittat en som fungerar.
Jag kom direkt från studier på KTH.
Ganska högt i tak, alla vill hjälpa till. Man känner att man har ett gemensamt mål. En stor förbättringsönskan (nu myntade jag ett nytt ord), alla vill göra det enklare för varandra, för privatpersoner och för företag.
Att jag alltid lär mig något nytt, ingen dag är som igår. Att jag har möjlighet att arbeta med olika arbetsuppgifter eftersom Skatteverket är så stort. Alla trevliga och kompetenta kollegor. Nu när jag har fått barn uppskattar jag verkligen möjligheten att arbeta in och ta ut flextid.
Vill du lära dig mer om till exempel moms, e-tjänster eller arbetsgivaravgifter? Ta då chansen och möt oss online på våra webbseminarier eller delta på någon av våra informationsträffar ute i landet.