På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

E-tjänsten Lämna kontrolluppgifter

I e-tjänsten Lämna kontrolluppgifter kan du lämna in och rätta kontrolluppgifter som avser inkomståret 2015 och framåt. Ska du bara lämna ett mindre antal kontrolluppgifter, max 50 stycken åt gången, kan du göra det direkt i tjänsten. Om du ska lämna in ett större antal kontrolluppgifter finns det en filöverföringstjänst som du också når via e-tjänsten.

Det är möjligt att lämna kontrolluppgifter för inkomstår 2017 sedan den 5 april. Kontrolluppgifterna för inkomstår 2017 ska lämnas in senast den 31 januari 2018.

Välj rätt inkomstår

Inlämningen för inkomstår 2017 har redan öppnat. Om du ska lämna eller rätta uppgifter som avser förra året, tänk på att välja inkomstår 2016.

Vill du rätta eller komplettera lämnade kontrolluppgifter? Läs om hur du rättar eller tar bort en kontrolluppgift.

Använd vår e-tjänst

Öppettider: 06-04

Det finns många fördelar med att lämna kontrolluppgifterna i e-tjänsten:

  • Du behöver ingen särskild behörighet.
  • Du kan lämna uppgifterna löpande under året.
  • Du får en kvittens direkt när du lämnat kontrolluppgifterna.
  • Du kan skriva ut ett detaljerat kontrolluppgiftsunderlag och skicka till den som kontrolluppgiften avser (inkomsttagaren av t.ex. lön eller utdelning).
  • Du har möjlighet att skriva ut samtliga kontrolluppgiftsunderlag samlat i en pdf-fil.
  • Du kan spara namn- och adressuppgifter på de personer som kontrolluppgifterna avser.

Spara namn- och adressuppgifter

I e-tjänsten har du har möjlighet att spara namn och adresser för den kontrolluppgiften avser. Om du har registrerat en uppgiftslämnare som du vill kunna lämna kontrolluppgifter för så kan du även registrera personnummer, namn och adresser på de personer, knutna till denna uppgiftslämnare, som kontrolluppgifterna avser. Dessa uppgifter kan du spara för att använda nästa gång du vill lämna kontrolluppgifter för uppgiftslämnaren. Uppgifterna kommer då även att förifyllas i e-tjänsten.

Granska uppgifterna innan du skickar in dem

När du lämnar kontrolluppgifter direkt i e-tjänsten, kan du granska uppgifterna innan du skickar in dem. Du kan gå tillbaka och ändra om någon uppgift inte stämmer.

Sammanställning och summering – av alla kontrolluppgifter

Du får en sammanställning av de kontrolluppgifter som du ska skicka in. Sammanställningen visar en summering av de viktigaste fälten i de kontrolluppgifter du är på väg att skicka in till Skatteverket, exempelvis avdragen skatt.

I sammanställningen för KU10 summeras löner som är underlag för sociala avgifter (avgiftspliktig lön), avdragen skatt samt förmåner. Även lön som inte är avgiftspliktig (redovisas i ruta 31), summeras i sammanställningen. I ruta 31 redovisas exempelvis lön under ett halvt prisbasbelopp (PBB) till idrottsutövare.

Samtliga kontrolluppgiftstyper som skickas in vid det specifika tillfället visas i en lista nedanför sammanställningen. Sammanställningen, med lista, kan du spara i PDF-format.

Filöverföring

När du lämnar kontrolluppgifter direkt i e-tjänsten, kan du lämna maximalt 50 kontrolluppgifter i taget. Om du behöver lämna större mängder kontrolluppgifter finns det en filöverföringstjänst som du också når via e-tjänsten. För att använda e-tjänsten måste du ha en svensk e-legitimation. I filöverföringstjänsten kan du lämna alla typer av kontrolluppgifter. De filer med kontrolluppgifter som du ska överföra måste följa ett angivet XML-format (se nedan). Filerna du för över får vara upp till 200MB stora. Du får en kvittens när filen tagits emot av Skatteverket. Skulle det vara något fel på filerna får du ett meddelande om vad felet innebär.

Vad krävs för att använda tjänsten?

Följande krävs för att du ska kunna använda e-tjänsten. Du behöver ingen annan särskild behörighet.

1. Du behöver en svensk e-legitimation

För att använda e-tjänsten måste du ha en svensk e-legitimation. Du som inte kan få det, t.ex. för att du inte är svensk medborgare, kan lämna kontolluppgifterna på papper. Om du har ett ombud som har svensk e-legitimation kan ombudet lämna in din fil med kontrolluppgifter via e-tjänsten.

2. Filerna måste ha XML-format

Filer som du för över via filöverföringstjänsten måste ha så kallat XML-format. Kontrollera med den som levererar ditt bokföringsprogram eller motsvarande att dina filer stöder det formatet eller om det krävs en uppdatering. Du kan testa om dina filer fungerar i Skatteverkets testtjänst. I testtjänsten får filerna vara högst 3 MB, men de filer som skickas in till Skatteverket kan vara betydligt större. Från och med inkomståret 2015 kan du även redovisa kupongskatt i den nya e-tjänsten.


Du kan läsa mer om det XML-format som ska användas i den tekniska beskrivningen som du hittar du på länken Testtjänst och teknisk beskrivning.

Kontrolluppgifter via SHS eller E-transport

Möjligheten att lämna kontrolluppgifter via SHS eller E-transport finns kvar.

Skatteverket

Till toppen