På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Rot- och rutarbete och moms

Efter att din kund betalat fakturan till ditt företag, begär ditt företag utbetalning från Skatteverket med den del av arbetskostnaden inklusive moms som kunden inte har betalt.

Hur ska fakturan vara utformad?

För bygg- och anläggningstjänster måste du enligt mervärdesskattelagen utfärda en faktura även vid försäljning till privatpersoner och andra som inte är näringsidkare.

Faktura för rot- och rutarbete

Även om det inte finns en skyldighet att utfärda faktura för det arbete du utfört måste du ändå ha en verifikation enligt bokföringslagen.

De här uppgifterna bör finnas på en faktura:

  1. Vem som har utfört arbetet.
  2. Uppgift om att utföraren har F-skatt.
  3. Kundens personnummer.
  4. Vilken typ av arbete som har utförts.
  5. Var arbetet är utfört och under vilken tidsperiod.
  6. Om arbetet avser ett rotarbete ska fastighetsbeteckning eller en bostadsrättsförenings organisationsnummer och lägenhetsnummer, där arbetet utfördes, framgå
  7. Fördelningen av kostnaden på arbete respektive material och övriga kostnader (exempelvis maskinkostnad, resekostnad, transportkostnad och lagerplock).
  8. Fakturans totala belopp exklusive och inklusive moms, även momsens storlek och procentsats.
  9. Skattereduktionens storlek.

Tänk på att du kan avtala med din köpare om vad som gäller om Skatteverket avslår din begäran om utbetalning.

Exempel på rotfaktura som omfattas av skattereduktion

Typ

Belopp

Arbetskostnader

10 000 kronor

Material

8 000 kronor

Summa exklusive moms

18 000 kronor

Moms 25 %

4 500 kronor

Totalt

22 500 kronorBelopp som betalas av Skatteverket


30 % av arbetskostnaden inklusive moms

- 3 750 kronor

Att betala

18 750 kronor


När ska jag redovisa den utgående momsen?

Faktureringsmetoden

Om du använder faktureringsmetoden vid momsredovisningen ska du redovisa den utgående momsen i den period du utfärdar fakturan.

Bokslutsmetoden

Om du använder bokslutsmetoden ska du redovisa den utgående momsen i den redovisningsperiod du får betalt. I deklarationen för den redovisningsperiod när kunden betalar ska alltså redovisning ske av den utgående momsen som motsvarar kundens betalning. I sista redovisningsperioden för beskattningsåret ska du även redovisa den utgående momsen på obetalda fordringar.

I fakturaexemplet ovan ska alltså företaget redovisa (20 % av 18 750=) 3 750 kronor när kunden betalar. Skatten för resterande del ska redovisas i deklarationen för den redovisningsperiod då betalning erhålls för den delen. I exemplet uppgår momsen för denna del till (20 % av 3750=) 750 kronor.

Skatteverket

Till toppen