På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Nyheter 1 januari 2014

Här hittar du en sammanställning av viktiga tobaksskattenyheter som gäller från den 1 januari 2014.

Nya skattesatser

Tobaksskatten sänks för varuslagen röktobak, snus och tuggtobak. Skatten på cigaretter samt cigarrer/cigariller är oförändrad. De nya skattesatserna och exempel på hur du räknar ut skatten hittar du under Skattesatser 2014.

Anmäl en ordinarie mottagningsplats

Du som är godkänd som registrerad varumottagare ska ange den adress där du kommer att ta emot tobaksvaror som flyttas till dig under skatteuppskov från ett annat EU-land. Denna adress kallas för din ”ordinarie mottagningsplats”. Det är den adress där du fysiskt ska ta emot varorna som du ska anmäla. Det ska vara en svensk adress.

Att du har anmält en ordinarie mottagningsplats till Skatteverket är en förutsättning för att du ska kunna vara godkänd som registrerad varumottagare. Skatteverket kan alltså komma att återkalla ditt godkännande om du inte kommer in med en anmälan.

Du anmäler ordinarie mottagningsplats genom att svara på den begäran om uppgift om ordinarie mottagningsplats, som du ska ha fått från Skatteverket under hösten 2013. Kontakta omedelbart Skatteverket om du inte har fått en sådan begäran (tel. 010-578 71 99 eller e-post: storforetagsregionen@skatteverket.se).

Du kan bara ha en adress som ordinarie mottagningsplats. Om du brukar ta emot varor på flera olika adresser så får du alltså välja en av dessa som din ordinarie mottagningsplats. Övriga platser kan du anmäla som s.k. direkta leveransplatser. Anmäl direkt leveransplats genom att lämna blanketten ”Anmälan Direkt leveransplats” (SKV 5369) till Skatteverket.

När en avsändare anger ditt punktskattenummer i EMCS kommer den ordinarie mottagningsplats, som du anmält, att synas i e-AD:t. Varorna ska då flyttas till den adressen. Om du istället vill ta emot varorna på en direkt leveransplats måste du tala om detta för avsändaren samt uppge adressen eller identifikationsnumret till leveransplatsen. Avsändaren behöver dessa uppgifter för att kunna utfärda ett korrekt e-AD i EMCS.

Skatteverket

Till toppen