På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Registrerad avsändare

En registrerad avsändare är någon som har fått ett särskilt godkännande att, i sin näringsverksamhet, sända iväg cigaretter, cigarrer, cigariller eller röktobak under skatteuppskov från en importplats i Sverige till exempelvis ett skatteupplag. Tobaksskatten betalas då inte till Tullverket vid importen, utan skatten betalas istället till Skatteverket vid en senare tidpunkt.

Observera att en registrerad avsändare alltså bara agerar i samband med att tobaksvaror importeras från länder som inte är med i EUs punktskatteområde ("tredje land"). Med "importplats" menas här den plats där varan i tullhänseende övergår till fri omsättning.

Om du godkänns som upplagshavare godkänns du även automatiskt som registrerad avsändare. Om du ansöker om att bli godkänd som upplagshavare behöver du alltså inte göra en separat ansökan om att bli godkänd som registrerad avsändare. Bara om du vill bli godkänd som registrerad avsändare utan att också vara godkänd som upplagshavare behöver du alltså skicka in en separat ansökan om detta.

Läs mer om hur du ansöker samt vad det innebär att vara godkänd som registrerad avsändare i Skatteverkets broschyr Registrerad avsändare – tobaksskatt (SKV 530).

Skatteverket

Till toppen