På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

EMCS vid import

När produkter flyttas under skatteuppskov från en importplats ska du som registrerad avsändare alltid upprätta ett e-AD i EMCS när de skickas till en godkänd mottagare.

Om det är en mottagare i Sverige kan produkterna endast skickas under skatteuppskov till ett skatteupplag eller en godkänd upplagshavares direkta leveransplats. När mottagaren befinner sig i ett annat land är det möjligt att skicka till alla typer av destinationer som går att välja i EMCS.

För att kunna upprätta ett e-AD i EMCS måste du ha importdeklarationens tull-id tillgängligt. Tull-id anger du i fältet Tull-id i EMCS. Efter att du har skickat in ditt e-AD ska du lägga in den administrativa referenskoden (ARC), som skapas av EMCS när ditt e-AD har blivit godkänt, i importdeklarationen. Den läggs in i fältet ” Tidigare handlingar”. Mer information finns på tullverket.se. Du kan även kontakta Tullsvar på 0771-520 520.

När importdeklarationen har skickats in kan varorna flyttas under skatteuppskov från importplatsen. Om inget e-AD upprättas i EMCS innan flyttningen påbörjas från importplatsen och innan varorna släpps för fri omsättning, ska skatten betalas till Tullverket.

Den administrativa referenskoden (ARC) ska medfölja transporten. Du kan exempelvis skriva ut kvittensen från e-tjänsten EMCS eller använda dig av ett kommersiellt dokument där koden tydligt framgår.

Skatteverket

Till toppen