På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

EMCS vid export

Om punktskattepliktiga produkter flyttas under skatteuppskov från ett skatteupplag ska du som godkänd upplagshavare alltid upprätta ett elektroniskt administrativt dokument (e-AD) i EMCS när de flyttas till ett land utanför EU:s punktskatteområde.

EMCS ska alltid användas vid export, oavsett om utfartstullkontoret är beläget på en plats i Sverige eller i ett annat EU-land.

Du upprättar först ett elektroniskt administrativt dokument (e-AD) i EMCS och anger "export" som typ av destination. Den administrativa referenskoden (ARC), som skapas av EMCS när ditt e-AD har blivit godkänt, och varupostnumret ska sedan anges i exportdeklarationen i fältet ”Summarisk deklaration/Tidigare handling" (ED fält 40). Svenska utfartstullkontor bekräftar normalt utförsel av svenska exportdeklarationer endast på begäran. Du måste därför även begära utförselbekräftelse på att varorna lämnat EU. Exportdeklaration ska därför inte sändas till Tullverket förrän ett e-AD har upprättats i EMCS.

Observera att exportdeklarationen ska lämnas till det exporttullkontor som du har angivit i ditt e-AD.

Den administrativa referenskoden (ARC) ska medfölja transporten. Du kan exempelvis skriva ut kvittensen från e-tjänsten EMCS eller använda dig av ett kommersiellt dokument där koden tydligt framgår.

När exportdeklarationen blivit godkänd och klarerad vid exporttullkontoret ska utskriften av denna följa sändningen till utfartstullkontoret.  

När utfartstullkontoret bekräftat att varorna lämnat unionen kommer exporten att avslutas automatiskt i EMCS. Kontakta Tullverket om det inte sker.

När punktskattepliktiga produkter flyttas under skatteuppskov från en importplats ska du som registrerad avsändare alltid upprätta ett e-AD i EMCS när de flyttas till ett land utanför EU:s punktskatteområde.

Skatteverket

Till toppen