På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Yrkesmässig hantering under skatteuppskov

Inom EU har man infört ett särskilt system, som innebär att man under vissa förutsättningar kan skjuta upp skyldigheten att betala tobaksskatten vid tillverkning, bearbetning, lagring och flyttning inom och mellan EU-länderna. Man kallar detta system för "uppskovsförfarandet". De tobaksvaror som omfattas av systemet befinner sig "under skatteuppskov".

En tobaksvara blir skattepliktig då den tillverkas inom EU eller då den importeras till EU från länder som inte är med i punktskatteområdet. En tobaksvara som omfattas av uppskovsförfarandet kan alltså tillverkas, bearbetas, lagras och förflyttas utan att punktskatten behöver betalas. Man skjuter upp betalningen till dess att varan inte längre omfattas av uppskovsförfarandet. När varan upphör att befinna sig under skatteuppskov säger man att varan har ”släpps för konsumtion”. Punktskatten ska betalas i det EU-land där detta sker och med det landets skattesatser.

Det är flera villkor som ska vara uppfyllda för att man ska kunna hantera tobaksvaror under skatteuppskov. Grundläggande är att man har ett särskilt godkännande som utfärdats av den behöriga myndigheten i det aktuella EU-landet. I Sverige är det Skatteverket som utfärdar dessa godkännanden.

Det finns fyra olika typer av godkännanden, som vart och ett medför olika möjligheter att agera inom uppskovsförfarandet:

  • godkännande som upplagshavare
  • godkännande som registrerad avsändare
  • godkännande som registrerad varumottagare och
  • godkännande som tillfälligt registrerad varumottagare.

Du bestämmer själv vilken typ av godkännande som du vill ansöka om utifrån den verksamhet som du planerar att bedriva.

Mer information om hur du ansöker om de olika godkännandena samt vilka rättigheter och skyldigheter som de medför m.m. hittar du under respektive rubrik i menyn.

Skatteverket

Till toppen