På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Detaljhandelsprismärkning av cigaretter

Man får inte tillhandahålla cigaretter till försäljning i Sverige annat än i originalförpackning som är märkt med detaljhandelspriset.

Med "detaljhandelspris" menar man det högsta pris som det är tillåtet att sälja en cigarettprodukt för i detaljhandeln. Priset ska inkludera tobaksskatt, moms och eventuell annan statlig skatt eller avgift.

Detaljhandelspriset ska fastställas av tillverkaren eller hans representant. Om cigaretterna importeras från tredje land ska detaljhandelspriset fastställas av importören.

Cigaretter får inte säljas till högre pris än detaljhandelspriset.

Detaljhandelspriset ska vara tryckt direkt på förpackningen eller anges på prisetikett på förpackningen innanför det genomskinliga omslaget. Priset ska vara väl synligt för konsumenten före köp och ska anges klart och tydligt med lätt läsbara siffror.

Utöver detaljhandelsprismärkning ska cigarettpaketen även förses med varningstexter, innehållsdeklarationer samt uppgifter för att säkerställa identifikation av platsen och tiden för tobaksvarans tillverkning. Kontakta Folkhälsomyndigheten för mer information om dessa märkningskrav.

Skatteverket

Till toppen