På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

startsida

2017-12-06

Redovisningsreglerna ändras den 1 januari 2018

Reglerna för att redovisa punktskatt ändras från och med den 1 januari 2018. Ändringen är ett klargörande och innebär i korthet att du som huvudregel ska redovisa skatten i den redovisningsperiod då skattskyldigheten inträder.

Ett undantag från regeln införs för energiskatt på el som överförs till någon som inte är skattskyldig, i de fall där redovisning sker månadsvis. Sådan skatt ska redovisas två månader efter att skattskyldigheten för överförd el har inträtt.

Förändringen innebär att

 • företag som är skyldiga att betala punktskatt kan behöva se över sina redovisningsrutiner och bokföringssystem,
 • programleverantörer som levererar bokföringssystem till dessa företag kan behöva se över dessa system.

Exempel på huvudregeln:

 • En upplagshavare tar ut varor från sitt skatteupplag i januari 2018 utan att flytta varorna under ett uppskovsförfarande (skattskyldigheten inträder då). Upplagshavaren ska redovisa punktskatten i punktskattedeklarationen för redovisningsperioden januari 2018.
 • En registrerad varumottagare tar emot varor under ett uppskovsförfarande i mars 2018 (skattskyldigheten inträder då). Varumottagaren ska redovisa punktskatten i punktskattedeklarationen för redovisningsperioden mars 2018.
 • I februari 2018 levererar en godkänd lagerhållare varor till en köpare som inte är godkänd lagerhållare (skattskyldigheten inträder då). Den godkända lagerhållaren ska redovisa
  punktskatten i punktskattedeklarationen för redovisningsperioden februari 2018.
 • En skattskyldig för reklamskatt offentliggör annonser i januari 2018 (skattskyldigheten inträder då). Om redovisningsperioden är två kalendermånader ska skatten redovisas i punktskattedeklarationen för redovisningsperioden januari–februari 2018.
 • En skattskyldig för reklamskatt får en förskottsbetalning i januari 2018 (skattskyldigheten inträder då). Om redovisningsperioden är en kalendermånad, ska skatten redovisas i
  punktskattedeklarationen för redovisningsperioden januari 2018.

Exempel på undantaget:

Ett nätföretag är skattskyldigt för el. I januari 2018 överför företaget el till någon som inte är skattskyldigt (skattskyldigheten inträder då). Nätföretaget ska redovisa punktskatten i punktskattedeklarationen för redovisningsperioden mars 2018.


Skatteverket

Till toppen