På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

2017-12-06

Redovisningsreglerna ändras den 1 januari 2018

Reglerna för att redovisa punktskatt ändras från och med den 1 januari 2018. Ändringen är ett klargörande och innebär i korthet att du som huvudregel ska redovisa skatten i den redovisningsperiod då skattskyldigheten inträder.

Ett undantag från regeln införs för energiskatt på el som överförs till någon som inte är skattskyldig, i de fall där redovisning sker månadsvis. Sådan skatt ska redovisas två månader efter att skattskyldigheten för överförd el har inträtt.

Förändringen innebär att

 • företag som är skyldiga att betala punktskatt kan behöva se över sina redovisningsrutiner och bokföringssystem,
 • programleverantörer som levererar bokföringssystem till dessa företag kan behöva se över dessa system.

Exempel på huvudregeln:

 • En upplagshavare tar ut varor från sitt skatteupplag i januari 2018 utan att flytta varorna under ett uppskovsförfarande (skattskyldigheten inträder då). Upplagshavaren ska redovisa punktskatten i punktskattedeklarationen för redovisningsperioden januari 2018.
 • En registrerad varumottagare tar emot varor under ett uppskovsförfarande i mars 2018 (skattskyldigheten inträder då). Varumottagaren ska redovisa punktskatten i punktskattedeklarationen för redovisningsperioden mars 2018.
 • I februari 2018 levererar en godkänd lagerhållare varor till en köpare som inte är godkänd lagerhållare (skattskyldigheten inträder då). Den godkända lagerhållaren ska redovisa
  punktskatten i punktskattedeklarationen för redovisningsperioden februari 2018.
 • En skattskyldig för reklamskatt offentliggör annonser i januari 2018 (skattskyldigheten inträder då). Om redovisningsperioden är två kalendermånader ska skatten redovisas i punktskattedeklarationen för redovisningsperioden januari–februari 2018.
 • En skattskyldig för reklamskatt får en förskottsbetalning i januari 2018 (skattskyldigheten inträder då). Om redovisningsperioden är en kalendermånad, ska skatten redovisas i
  punktskattedeklarationen för redovisningsperioden januari 2018.

Exempel på undantaget:

Ett nätföretag är skattskyldigt för el. I januari 2018 överför företaget el till någon som inte är skattskyldigt (skattskyldigheten inträder då). Nätföretaget ska redovisa punktskatten i punktskattedeklarationen för redovisningsperioden mars 2018.


Skatteverket

Till toppen