På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Distansförsäljning av alkoholvaror till privatpersoner i Sverige

En distansförsäljare är någon som säljer varor till privatpersoner i Sverige, till exempel via internet, om varorna transporteras direkt från ett annat EU-land till köparen och transporten ordnas av säljaren eller av någon annan för säljarens räkning.

Den som regelbundet vill sälja alkoholvaror till kunder i Sverige genom distansförsäljning ska anmäla sig för registrering hos Skatteverket, utse en representant samt ställa en säkerhet för alkoholskatten. Säljaren ska betala både alkoholskatt och moms i Sverige för varorna.

Den som avser att endast vid ett enstaka tillfälle sälja alkoholvaror till Sverige genom distansförsäljning kan istället anmäla sig som "tillfälligt registrerad distansförsäljare" inför varje enskild transport. Skyldigheten att betala alkoholskatt inträder när alkoholvarorna förs in till Sverige.

Läs mer om distansförsäljning av alkoholvaror till kunder i Sverige i Skatteverkets broschyr Distansförsäljning av punktskattepliktiga varor till Sverige (SKV 535).

Skatteverket

Till toppen