På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Byggnads-, anläggnings- eller installationsarbeten utförda av utländskt företag

Särskilda regler ska tillämpas när ett utländskt företag utför ett byggnads-, anläggnings- eller installationsprojekt i Sverige

Skatteavtalen har normalt en tidsgräns som måste överskridas för att ett utländskt företag som bedriver byggprojektet ska anses ha ett fast driftställe. Tidsgränsen varierar i olika skatteavtal. I en del skatteavtal, särskilt med utvecklingsländer, är tidsgränsen sex månader. I andra avtal är den ofta tolv månader.

Arbetstiden börjar räknas när byggföretaget fysiskt etablerar sig på en byggarbetsplats i Sverige. Vilka arbeten som ingår i ett projekt, och därmed i projekttiden, påverkas av vad som avtalats mellan parterna. Tid för förberedande arbete anses dock ingå, till exempel för att inrätta ett planeringskontor för byggarbetet. Ett projekt anses avslutat när byggföretaget lämnar byggarbetsplatsen. Eventuella justeringar i nära anslutning till att bygget avslutas ingår i projekttiden. Dessutom ingår en slutbesiktning och tid för åtgärder efter besiktningen. Garantiarbeten som uppkommer efter att företaget lämnat byggarbetsplatsen anses däremot normalt inte ingå i projekttiden. Tillfälliga avbrott på grund av väder, materialbrist, arbetskraftsproblem etc. ska räknas in i projektets löptid.

Flera byggprojekt

Om ett utländskt byggföretag bedriver flera byggprojekt i Sverige ska dessa bedömas var för sig. En förutsättning är då att de inte har något ekonomiskt eller geografiskt samband med varandra. Bara projekt som överskrider tidsgränsen i tillämpliga skatteavtal ingår i det fasta driftstället. Det utländska företaget har endast ett organisationsnummer och lämnar bara en inkomstdeklaration för alla projekt.

Reparation och underhåll

Renovering omfattas av byggregeln. Byggregeln omfattar däremot inte fastighetsunderhåll och -skötsel i befintliga byggnader eller arbeten med målning och tapetsering. Vid reparation och underhåll tillämpar man huvudregeln för att avgöra om det handlar om ett fast driftställe. Var gränsen går mellan renovering och reparation och underhåll är inte klarlagt.

Byggplanering och ledning

Sådan verksamhet ska bedömas enligt huvudregeln och inte byggregeln om det drivs vid ett utländskt byggföretags planerings- och ledningskontor i Sverige och detta erbjuder tjänster åt olika byggprojekt som det utländska företaget har här.

Skatteverket

Till toppen