På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Testtjänst för land-för-land-rapporter

Skatteverket har tagit fram en e-tjänst som gör det möjligt att testa filerna. Här testas om filen innehåller suffixet ”.xml”, att filen är av XML-format samt att XML-filen går att validera mot OECD:s XML-schema och de regler Skatteverket har ställt upp.

Fel i testtjänstens validering

Vissa XML-filer som testkörs får felet ”Filen [NAMN].XML kan inte hanteras”. Detta beror på ett fel i valideringen i testtjänsten och kommer att åtgärdas under vecka 45 med en ny release. Om du får felet med din XML-fil, avvakta en ny release av testtjänsten.​

Det är viktigt att påpeka att tjänsten bara testar efter tekniska regler, den gör ingen allmän kontroll av om sannolikheten att värdena är korrekta. En sådan avstämning bör ske innan rapportering. XML-filen bör alltså stämmas av mot den data ni använt för att skapa filen. Maxstorlek för testfiler är 3 MB. Testsidan ser ut enligt nedan.

Här ska du först bocka för CbCR och sen välja vilken fil som du vill testa genom att klicka på ”Välj fil för test”. När du gjort det så ska du därefter testa filen.

Testtjänsten ger då besked om filen har validerats eller inte. Visar testresultatet att filen är korrekt (filen validerar) så kommer det att framgå att filen har validerats utan anmärkningar.

Visar testresultatet att filen innehåller fel (filen validerar ej) som gör att Skatteverket inte kommer att kunna ta emot den, så jämför testresultatet med teknisk beskrivning, det vill säga felsök erhållit testtresultat.

Filen är då sannolikt inte framställd enligt Skatteverkets tekniska format som framgår av Skatteverkets tekniska beskrivning. Alla krav på filen som finns framgår av Skatteverkets tekniska beskrivning. Testtjänsten liksom Teknisk beskrivning är uppdaterade till OECD:s schemaversion 1.0.1.

Skillnaderna mellan versionerna är mycket små och beräknas generera väldigt få fel i sig. En kort beskrivning av lämplig felsökningsmetod kan vara:

  • Om ett valideringsfel uppstår vid test i testtjänsten: jämför filen med teknisk beskrivning
  • Är det ett fel som beror på skillnad i version mellan schemat som man skapat filen enligt och testtjänstens version? (bör vara ovanligt)
  • Är datat rätt formaterat för den version som gäller för inlämnande?
    Ja: ändra inte
    Nej: ändra
    Annars: korrigera i enlighet med teknisk beskrivning

Testtjänsten når du på följande adress:

Skatteverket

Till toppen