På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Arbeta utomlands under kortare tid än sex månader

Om du är bosatt i Sverige och arbetar tillfälligt utomlands är inkomsten skattepliktig i Sverige. Inkomsten är normalt skattepliktig även i arbetslandet om du arbetar för en arbetsgivare som hör hemma där.

Arbetar du däremot för en svensk arbetsgivare utomlands är inkomsten normalt inte skattepliktig i arbetslandet om du vistas där mindre än sex månader (183 dagar). Det är viktigt att du tar kontakt med skattemyndigheten i arbetslandet för att höra efter om du är skattskyldig där eller inte för din arbetsinkomst.

Arbete i annat nordiskt land

Om du arbetar i ett annat nordiskt land för en svensk arbetsgivare ska du eller din arbetsgivare lämna in blankett NT 1 (SKV 2726) eller NT 2 (SKV 2737) till det skattekontor där arbetsgivaren hör hemma. NT 1 används när beskattning ska ske i Sverige och NT 2 när beskattning ska ske i arbetslandet.

Deklarera inkomst som beskattats utomlands

Oavsett om inkomsten beskattats utomlands eller inte ska du ta upp inkomsten i din svenska inkomstdeklaration. Inkomsten ska redovisas i svenska kronor och du ska under "Övriga upplysningar" uppge

  • arbetsland
  • arbetsgivarens namn
  • den tid du arbetat utomlands
  • uppgift om eventuell skatt du betalat i utlandet.

I det fall du har betalat skatt i arbetslandet kan du ha rätt till avräkning av hela eller delar av den utländska skatten. Avräkning medges dock med högst den svenska skatt som utgår på utlandsinkomsten.

Om inkomsten är undantagen från beskattning i Sverige enligt något skatteavtal, ska du endast lämna upplysning om inkomsten under "Övriga upplysningar" i inkomstdeklarationen. Detta gäller t.ex. om du har arbetat i ett nordiskt land och blivit beskattad för inkomsten där.

Det är viktigt att du också tar reda på om inkomsten ska deklareras i arbetslandet.

Skatteverket

Till toppen