På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Preliminär skatt, jämkning och avdrag vid sjöinkomst

Preliminär skatt dras enligt den skatte- och avgiftssats som framgår av ditt beslut om preliminär A-skatt. Varje år tar Skatteverket fram en särskild skattetabell för preliminär skatt för sjöinkomst (närfart/fjärrfart). I den tar Skatteverket hänsyn till sjöinkomstavdraget och skattereduktionen för sjöinkomst.

Tabellen använder din arbetsgivare om du är anställd ombord på fartyg för vilket Skatteverket har beslutat att de ombordanställda har sjöinkomst.

Du tillgodoförs således dina "sjöavdrag" redan under inkomståret. I skattetabellen finns dels tabeller för närfart och dels tabeller för fjärrfart.

Ändring av preliminär A-skatt (jämkning)

Om du vill ha jämkning av din skatt på grund av till exempel räntekostnader ska du lämna en ansökan till Skatteverket. Där ska du bland annat ange antalet dagar som avser sjöinkomst uppdelat på fjärrfart och närfart. Du ska även redovisa kostförmån och kontant kostersättning.

I Skatteverkets beslut om preliminär A-skatt beaktas i regel sjöinkomstavdraget och skattereduktionen för sjöinkomst (procentbeslut).

Du måste lämna en ny ansökan om dina förhållanden ändras, t.ex. om du byter från fjärrfart till närfart eller byter till landanställning, får ersättning från Försäkringskassan eller arbetslöshetskassa.

Avdrag och skattereduktion

Sjöinkomstavdraget är för helt år

  • i närfart  35 000 kronor
  • i fjärrfart 36 000 kronor.

Skattereduktionen för sjöinkomst är för helt år

  • i närfart    9 000 kronor
  • i fjärrfart 14 000 kronor.

Du som har sjöinkomst under en del av ett år medges sjöinkomstavdrag/skattereduktion för sjöinkomst med 1/365 av angivna belopp för varje dag med sjöinkomst. Avdrag medges för maximalt 365 dagar. Engångsbelopp ger inte rätt till sjöinkomstavdrag/skattereduktion för sjöinkomst.

Förmåner

Fri kost ombord och den kontanta kostersättning som du får under ledighet i land är skattepliktiga. Den fria kosten ska du ta upp som förmån i inkomstdeklarationen. Kostersättningen räknas med i den kontanta lönen. Värdet av fri kost framgår av skattetabellen.

På vissa fartyg får inte du som sjöman kost ombord, till exempel på grund av svårigheter för arbetsgivaren att servera personalen mat (utrymmesbrist, kort restid etc.). Detta är vanligt på de snabbgående passagerarfärjorna. Du får i stället kontant kostersättning såväl ombord som vid ledighet i land.

Värdet av fritt logi ombord på fartyg ska du som har sjöinkomst inte ta upp. Bostadsförmånen ombord (hytt eller hyttplats) är alltså skattefri.

Skatteverket

Till toppen