På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Bosatt utomlands med sjöinkomst

Är du en sjöman som är bosatt i utlandet och arbetar på svenskregistrerat fartyg beskattas du enligt lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK).

Den särskilda inkomstskatten är en definitiv skatt och för sjöinkomst (fjärrfart/närfart) är skatteavdraget 15 procent av inkomsten (kontanta inkomster + förmåner som fri kost etc.). Beskattning kan även komma att ske i bosättningslandet.

Skatteavdraget är 20 procent för andra inkomster än sjöinkomst, som till exempel

  • inkomst på fartyg i inre fart
  • sjuk- och föräldrapenning från Försäkringskassan
  • ersättning från arbetslöshetskassa
  • pension och arbetsinkomst i land
  • ersättning på grund av lönegaranti (om inte ersättningen du får avser tid du arbetat ombord på fartyget).

Du ska inte lämna inkomstdeklaration i Sverige för inkomst som beskattats enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta.

För att din arbetsgivare ska få göra skatteavdrag med 15 respektive 20 procent krävs ansökan till och beslut av Skatteverket. Lämna din ansökan om SINK för sjöinkomst till skattekontor 3 Göteborg.

Du har även möjlighet att bli beskattad enligt vanliga inkomstskatteregler. Då ska du lämna inkomstdeklaration i Sverige.

Skatteverket

Till toppen