På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Bostadsrättsföreningars fastighetstaxering 2016–2018

Alla byggnader som innehåller tre bostadslägenheter eller fler, klassificeras som hyreshus i fastighetstaxeringen. Detsamma gäller byggnader som innehåller lokaler för till exempel kontor eller butiker.

Upplåtelseformen spelar alltså ingen roll, hyresrätt och bostadsrätt jämställs i fastighetstaxeringen.

Taxeringsvärdet ska spegla fastighetens marknadsvärde på en hyresmarknad. För att taxera ett hyreshus behöver Skatteverket uppgifter om husets hyresvärde. En bostadsrättsförening ska därför deklarera beräknad hyra och inte årsavgifter i fastighetsdeklarationen.

Redovisa en beräknad årshyra

Årsavgifter eller månadsavgifter för bostadsrätterna kan inte används i fastighetstaxeringen, då skulle taxeringsvärdet bli fel.

Bostadsrättsföreningar ska i stället deklarera en beräknad årshyra i fastighetsdeklarationen. Den beräknade årshyran innebär bruksvärdeshyra för bostäder och marknadsmässig hyra för lokaler. Det är hyresnivån under år 2014 som ligger till grund för taxeringsvärdet vid 2016‑2018 års fastighetstaxeringar.

Bostäder

Om föreningen har upplåtit bostäder med hyresrätt och tar ut bruksvärdeshyra för dessa, ska den faktiska årshyran deklareras för dessa boareor.

För övriga bostäder ska föreningen deklarera en beräknad årshyra. Det görs med ledning av jämförelsehyra enligt Skatteverkets allmänna råd (SKV A 2015:4). Det gäller bostadsrätter och andra lägenheter som inte har bruksvärdeshyra.

I första hand ska jämförelsehyra beräknas med ledning av hyresnivån för likvärdiga bostäder i det egna hyreshuset eller i närliggande hyreshus. I sista hand kan de av Skatteverket rekommenderade genomsnittshyrorna inom värdeområdet användas.

Lokaler

Om föreningen har upplåtit lokaler med hyresrätt och tar ut marknadsmässig hyra för dessa, ska den faktiska årshyran deklareras för dessa lokalareor.

För övriga lokaler ska föreningen deklarera en beräknad årshyra. Det görs med ledning av jämförelsehyra enligt Skatteverkets allmänna råd (SKV A 2015:4). Det gäller lokaler som inte har marknadsmässig hyra eller som är upplåtna med bostadsrätt.

I första hand ska jämförelsehyra beräknas med ledning av hyresnivån för likvärdiga lokaler i det egna hyreshuset eller i närliggande hyreshus. I sista hand kan de av Skatteverket rekommenderade genomsnittshyrorna inom värdeområdet användas.

Skatteverket

Till toppen