På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Omställningsstödet är ett stöd till företag vars nettoomsättning har minskat i väsentlig utsträckning under stödperioderna augusti-oktober 2020, november-december 2020 och januari-februari 2021, jämfört med motsvarande månader under 2019. Den minskade nettoomsättningen ska så gott som uteslutande vara en konsekvens av coronapandemin. Stödet går att söka från den 25 februari till och med den 30 april 2021. För perioden januari-februari kan ansökan om stöd ske först den 1 mars kl 10.00.
Stödet liknar till stor del tidigare omställningsstöd, men det beräknas något annorlunda. De företag som har rätt till stöd kommer att få ersättning för mellan 70–90 procent av sina fasta kostnader. Även maxbeloppet för stödperioderna förändras. Maxbeloppet är 97 miljoner kronor och söker företaget stöd för fler än en av stödperioderna augusti-oktober 2020, november-december 2020 och januari-februari 2021 gäller maxbeloppet det sammanlagda stödet för dessa stödperioder.
Regeringen har föreslagit att lägga till mars och april 2021 som nya perioder som företag kan söka omställningsstöd för. Inget beslut är fattat ännu, men vi uppdaterar informationen här kontinuerligt.
Regeringen har föreslagit att omsättningsstöd till enskilda näringsidkare förlängs så att omsättningstappet som har skett under augusti 2020–februari 2021 också ska ligga till grund för stöd. Regeringen har även meddelat att det kommer att införas ett särskilt omsättningsstöd som riktar sig till handelsbolag, inklusive kommanditbolag, med minst en fysisk person som delägare. Det stödet kommer att omfatta mars 2020 till februari 2021. Regeringen har även meddelat att stödnivån i stödet höjs från 75 till 90 procent för tiden november 2020 till februari 2021. Ansökan görs hos Boverket. Länsstyrelserna handlägger sedan stödet.
Ni kan ansöka om stöd fram till den 30 april 2021 för perioderna augusti-oktober 2020, november-december 2020 och januari-februari 2021. Ni behöver göra separata ansökningar för respektive period.
För stödperioden januari-februari 2021 kan ansökan om stöd ske först den 1 mars.
Ni behöver göra separata ansökningar för respektive period. På Mina sidor kan du se om din ansökan har kommit in och granska uppgifterna i den.
Ansök om omställningsstöd på mina sidor
Ansökan behöver göras av en behörig företrädare för företaget.
Ni har möjlighet att välja att registrera ett ombud för att hantera ansökan till omställningsstödet. Ombudet behöver ha ett svenskt personnummer och en svensk e-legitimation. Senast den 30 april 2021 behöver ombudet vara registrerat hos Skatteverket. Ombudet anmäls i god tid dessförinnan. Anmälan görs enklast via vår tjänst Ombud och behörigheter.
Om någon i bolagets firmateckning saknar svenskt personnummer kan man inte använda vår e-tjänst, utan behöver istället registrera ombudet via blankett. Då behöver ni vara ute i god tid eftersom det tar längre tid för Skatteverket att registrera ombud via blankett än i e-tjänsten.
Företag som redan har utsett ett ombud för ansökan av omställningsstöd för tidigare stödperioder behöver inte göra det igen, så vida ni inte satte ett slutdatum för behörigheten och det datumet har passerat. Ombudet kan se sina behörigheter genom att logga in på Mina sidor och gå till inställningar.
Om flera företag i en koncern ska ansöka om omställningsstöd, ska ansökningarna skickas in för alla företag samtidigt. Respektive företag färdigställer och signerar som vanligt sin ansökan, men kan inte skicka in ansökan själv. I stället måste samtliga företags ansökningar skickas in av en så kallad koncerningivare via en separat e-tjänst på Mina sidor.
Om ni ansöker om ett stöd på minst 100 000 kronor ska ni bifoga ett yttrande över era lämnade uppgifter. Yttrandet ska komma från ett registrerat revisionsbolag eller godkänd eller auktoriserad revisor. Ni behöver bifoga ett yttrande för varje stödperiod där ni ansöker om stöd för minst 100 000 kronor.
Om ni inte kan få ett yttrande innan ansökan till omställningsstödet stängs den 30 april 2021 kan ni komplettera med ett yttrande från en revisor senare. Om ni ansöker om stöd på minst 100 000 kronor och inte bifogar yttrandet från revisor kommer Skatteverket kontakta er med instruktioner om hur ni lämnar in yttrandet i efterhand. Normal svarstid på en begäran om komplettering kommer att vara 14 dagar.
Följande personer kan komplettera eller ändra en inlämnad ansökan:
Skatteverkets ambition är att betala ut stödet cirka en vecka efter att ansökan har kommit in till myndigheten. Det gäller under förutsättning att ansökan är komplett och att Skatteverket inte bedömer att det finns en risk för felaktig utbetalning. Utbetalningen sker till företagets skattekonto. Därefter betalas pengarna ut automatiskt om företaget har anmält ett bankkonto och inte har några skulder på skattekontot.
För att kunna få del av om omställningsstödet ska företaget ha redovisat en nettoomsättning om minst 250 000 kronor under det räkenskapsår som avslutades närmast före 1 maj 2020. Var det räkenskapsåret längre eller kortare än tolv månader, justeras kravet på minsta nettoomsättning i motsvarande mån.
Det lägsta stödet som beviljas är 5 000 kronor. Den slutliga storleken på stödet kan påverkas av flera olika faktorer. Är företaget ett så kallat förlustföretag kan ni inte få ett stöd där beloppet överstiger den nominella nedgången i bruttoresultat för stödperioden, jämfört med referensperioden.
Ansökan måste göras senast den 30 april 2021.
För att stöd ska beviljas krävs att nettoomsättningen minskat:
Nedgången ska så gott som uteslutande vara orsakad av coronapandemin.
Dessutom är det ett krav att företaget:
Stiftelser, föreningar och registrerade trossamfund som är undantagna från skattskyldighet behöver inte vara godkända för F-skatt. Ideella föreningar måste ha ett organisationsnummer som har fastställts senast den 31 december 2019 för att vara berättigade till stöd. Privatbostadsföretag behöver inte vara godkända för F-skatt.
Om företaget inte har F-skatt ska ni ansöka om det och få det beviljat innan ni ansöker om stödet.
Företag som är begränsat skattskyldiga i Sverige kan bara få omställningsstöd om verksamheten har ett fast driftställe i Sverige. Företag som hör hemma i ett land som ses som icke samarbetsvilligt inom skatteområdet kan inte få stöd. Det gäller i vissa fall också om företaget ingår i en intressegemenskap med ett sådant företag.
De finns särskilda regler för företag som har ombildats från enskild näringsverksamhet till aktiebolag mellan den 1 augusti 2019 och 31 juli 2020.
Till nettoomsättning räknas intäkter från sålda varor och utförda tjänster som ingår i företagets normala verksamhet. Ni ska göra avdrag för lämnade rabatter, mervärdesskatt och annan skatt som är direkt knuten till omsättningen. Intäkterna ska vara kopplade till en näringsverksamhet som bedrivs i Sverige samt att intäkterna inte får komma från finansiella instrument och valutahandel.
Vid beräkningen av nettoomsättningen ska en intäkt anses tillhöra den månad som den hade ansetts belöpa sig på om varje kalendermånad hade utgjort ett separat räkenskapsår för företaget. Företaget ska vid beräkningen tillämpa de redovisningsprinciper som företaget tillämpade för det räkenskapsår som avslutats närmast före den 1 maj 2020.
Bedömningen om företaget har ekonomiska svårigheter sker vid två olika tidpunkter:
Företaget får inte ha varit i ekonomiska svårigheter vid någon av de två tidpunkterna. Detta betyder till exempel att ett företag inte har rätt till stöd om det den 31 december 2019 var skyldigt att upprätta en kontrollbalansräkning och kontrollbalansräkningen visar att aktiekapitalet då var förbrukat till mer än hälften på grund av ackumulerade förluster.
Det innebär också att företaget inte har rätt till stöd om det :
Är företaget en juridisk person får inte heller den eller de fysiska personer som har ett betydande inflytande i verksamheten ha näringsförbud.
För att ha rätt till stödet får ni som juridisk person inte ha gjort vissa värdeöverföringar.
Under perioden april 2020–oktober 2021 får ni inte ha verkställt ett beslut om:
Ett beslut om sådana värdeöverföringar får inte heller fattas av företagets stämma, styrelse eller motsvarande organ under perioden april 2020-oktober 2021.
Företag i en koncern kan inte heller få omställningsstöd om ett moderföretag gör sådana värdeöverföringar under samma period.
För att få stöd ska ni ha gjort vad som skäligen kan krävas för att få försäkringsersättning, skadestånd och liknande ersättning. Det gäller även andra typer av statligt stöd för förlorad omsättning eller sådana kostnader som stödet beräknas på.
Den som ansöker om stöd måste också lämna följande uppgifter:
Omställningsstöd kan beviljas med högst 97 miljoner för hela perioden augusti 2020 – februari 2021.
Omställningsstödets storlek beräknas genom att de fasta kostnaderna för stödperioden minskas med stödperiodens täckningsbidrag och därefter multipliceras mellanskillnaden med 0,7, alltså 70 procent.
Så här räknar du: (summa fasta kostnader för stödperioden – stödperiodens täckningsbidrag) × 0,7
Omställningsstödets storlek beräknas genom att de fasta kostnaderna för stödperioden minskas med stödperiodens täckningsbidrag och därefter multipliceras mellanskillnaden med 0,75, alltså 75 procent.
Så här räknar du: (summa fasta kostnader för stödperioden – stödperiodens täckningsbidrag) × 0,75
Omställningsstödets storlek beräknas genom att de fasta kostnaderna för stödperioden minskas med stödperiodens täckningsbidrag och därefter multipliceras mellanskillnaden med 0,9, alltså 90 procent.
Så här räknar du: (summa fasta kostnader för stödperioden – stödperiodens täckningsbidrag) × 0,9
Omställningsstödets storlek beräknas genom att de fasta kostnaderna för stödperioden minskas med stödperiodens täckningsbidrag och därefter multipliceras mellanskillnaden med 0,9, alltså 90 procent.
Så här räknar du: (summa fasta kostnader för stödperioden – stödperiodens täckningsbidrag) × 0,9
Med små företag avses företag med färre än 50 anställda och en omsättning eller balansomslutning på högst 10 miljoner euro per år. Bedömningen om företaget tillhör kategorin små företag ska göras utifrån det räkenskapsår som avslutats närmast före 1 maj 2020.
Det lägsta stödet som beviljas är 5 000 kronor. Den slutliga storleken på stödet kan påverkas av flera olika faktorer. Är företaget ett så kallat förlustföretag kan ni inte få ett stöd där beloppet överstiger den nominella nedgången i bruttoresultat för stödperioden, jämfört med motsvarande period året innan.
Skatteverket har tagit fram en beräkningshjälp där ni kan få en första uppskattning om företaget är berättigat till stöd och i så fall hur mycket. Om företaget ingår i en koncern kan storleken på stödet komma att justeras. Stödet till hela koncernen kan bli högst 97 miljoner kronor för hela perioden augusti 2020 till februari 2021 och ska fördelas på respektive stödberättigat företag i förhållande till det stöd företaget hade haft rätt till om det inte funnits något takbelopp.
I vissa fall kan ni också ha rätt till ytterligare 10 000 kronor för de administrativa kostnader som ni har haft för att söka stödet. Om ni har fått eller kommer att få försäkringsersättning, skadestånd eller annan liknande ersättning för förlorad omsättning eller sådana fasta kostnader som stödet beräknas på ska stödbeloppet minskas med det beloppet. Det gäller även för till exempel statliga stöd som företaget har fått eller kommer att få för förlorad omsättning.
Ingår företaget i en koncern där flera företag ansöker om stöd som sammanlagt överstiger det maxbelopp som beräknats, fördelas stödet mellan dem utifrån deras respektive ansökningar om stöd. Stödet till hela koncernen kan bli högst 97 miljoner kronor för hela perioden augusti 2020 till februari 2021 och ska fördelas på respektive stödberättigat företag i förhållande till det stöd företaget hade haft rätt till om det inte funnits något takbelopp.
När ni ansöker om omställningsstöd ska ni lämna uppgifter om företagets fasta kostnader för den period som ni söker stöd för. Vid beräkningen av era fasta kostnader ska ni använda samma redovisningsprinciper som ni använde under det räkenskapsår som avslutades närmast före den 1 maj 2020. Reglerna för fasta kostnader gäller för alla tre stödperioderna (augusti-oktober, november-december och januari-februari) om inget annat anges. Kostnaderna ska periodiseras.
Det kan finnas vissa kostnader som anses som fasta, men som ni ändå inte kan ta med i beräkningen. Det gäller till exempel kostnader som inte är kopplade till verksamhet i Sverige. Det kan också handla om kostnader som motsvaras av en intäkt hos någon som ingår i samma koncern, eller kostnader som tillhör en verksamhet som inte räknas som näringsverksamhet.
Hit räknas företagets avtal om hyra och leasing om minst 6 månader. Avtalet ska ge företaget rätt att använda en tillgång som ägs av någon annan. Det kan till exempel vara:
Personalhyra och liknande tjänster räknas inte med i dessa kostnader. Kostnaden räknas bara om ni har ett avtal som sträcker sig över minst 6 månader. Om företaget får minskad hyra för någon av de aktuella månaderna får ni bara stöd för den del av hyran som ni betalar efter hyresminskningen.
För att ränta ska räknas som fast kostnad ska det handla om ränta på en skuld som företaget har. Företaget ska också ha bundit upp sig att betala räntan för en längre tid. Kostnaden för räntorna måste överstiga eventuella intäkter från räntor som företaget har.
Så kallade vinstandelsräntor och hybridräntor räknas inte som fasta kostnader.
De planmässiga avskrivningarna av materiella och immateriella anläggningstillgångar för stödperioden räknas som fasta kostnader. Hit räknas också företagets kostnader för nödvändiga reparationer och underhåll av anläggningstillgångar.
Hit räknas kostnader för fastighetsskatt och/eller kommunal fastighetsavgift, som företaget är skattskyldigt för. Det gäller oavsett om fastigheten hyrs ut eller inte.
Hit räknas företagets kostnader för förbrukning av vatten och avlopp. Internet och telefoni räknas också som fasta kostnader, till exempel kostnader för internetuppkoppling via bredband.
Hit räknas kostnader för elförbrukning, inklusive:
El som förbrukas i tillverkningsprocessen i industriell verksamhet får inte räknas med som en fast kostnad. Det företag som ansöker om omställningsstödet måste själva ha förbrukat elen för att det ska räknas som en fast kostnad. Det innebär till exempel att elhandelsföretag inte kan beräkna stödet på el som ingår i den bedrivna elhandeln.
Hit räknas kostnader för uppvärmning av företagets verksamhetslokaler. Det gäller både för inköpt fjärrvärme och för kostnader för bränsle vid egen framställning av värme.
Företag som har förbrukat el för uppvärmning av lokaler i industriell verksamhet har möjlighet att få ersättning för kostnader för el här, om ni inte har tagit upp den under "Förbrukning av el". Ni får inte räkna med kostnader för fjärrkyla.
Hit räknas kostnader som har med lokalförvaltningen att göra. Det kan till exempel handla om:
Nattklubbsverksamheter och sport- och kulturevenemang får inte ersättning för kostnader för till exempel ordningsvakter. Ni kan bara få ersättning för tjänster som ni köper in från någon annan aktör.
Hit räknas kostnader för tvätt av olika textilier, så länge avtalstiden är minst tre månader. Det handlar framför allt om fasta abonnemangsavgifter. Om avtalet innehåller både en fast och en rörlig kostnad kan företaget bara få ersättning för den fasta delen.
Hit räknas kostnader för försäkringar mot ekonomisk förlust genom sakskada, ersättningsskyldighet eller ren förmögenhetsskada. Omställningsstödet gäller huvudsakligen i de fall där företaget inte har någon möjlighet att undvika dessa kostnader vid ett plötsligt omsättningstapp.
Kostnader för pensions- och sjukvårdsförsäkringar ska inte räknas med.
Hit räknas kostnader för djurfoder för företag som bedriver verksamhet med levande djur.
Hit räknas i första hand avtal som ger franchisetagaren rätt att använda franchisegivarens affärskoncept. Avgiften får dock inte vara beroende av försäljningsvolym eller liknande, eftersom den då räknas som en rörlig kostnad. Avgifter som exempelvis beräknas som en procent av försäljningen ingår därför inte som en fast kostnad.
Hit räknas kostnader för offentligrättsliga tillstånd som är nödvändiga för att ni ska kunna bedriva verksamhet. Det kan till exempel vara tillstånd för att servera alkohol eller tillstånd att bedriva miljöfarlig verksamhet. Avgifter för tillsyn och kontroller som utförs av ett offentligrättsligt organ räknas också hit.
Företaget kan bara få ersättning för dessa om det är fråga om återkommande kostnader som betalas för en viss tidsperiod. Stödet gäller inte för avgifter för uppföljningskontroller vid brister i verksamheten.
Hit räknas kostnader för royalty och licensavgifter på immateriella tillgångar. Oftast handlar det om avtal som löper över längre perioder. Enbart den del av avgiften som inte är beroende av försäljningsvolym eller liknande får räknas med.
Hit räknas bara den del av avgiften som inte är beroende av antalet passagerare eller lasten ombord på fartyget.
Stödet är ett näringsbidrag och ska tas upp till beskattning i sin helhet det beskattningsår då stödet beslutas. Föreningar eller trossamfund ska dock inte ta upp den del av stödet som motsvarar kostnader som rör den del av verksamhet som föreningen eller trossamfundet inte är skattskyldigt för.
Om stödet är kopplat till kostnader som ni hade föregående beskattningsår kan ni få ta upp stödet det året istället för det beskattningsår när ni fick beslut om stödet.
I momsdeklarationen kan du ta upp omställningsstödet i ruta 42.
Omställningsstödet behöver inte betalas tillbaka eftersom det är ett stöd och inte ett lån eller ett uppskov. Hela eller delar av beloppet kan dock krävas tillbaka om Skatteverkets granskning skulle visa att ansökan innehåller felaktiga uppgifter och att företaget inte har rätt till stödet.
Om ni måste återbetala stödet och ni har tagit upp det till beskattning ska ni dra av det återbetalda beloppet. Beloppet ska dras av för det beskattningsår som ni gör den faktiska återbetalningen.
Om ni har fått ett återkrav på omställningsstödet och behöver mer tid på er för att betala finns det i vissa fall möjlighet att beviljas anstånd med betalningen eller träffa avtal om avbetalning.
En ansökan om anstånd med betalning av återkrav bör lämnas i skriftlig form. Det finns ingen särskild blankett att fylla i.
Ansökan kan skickas per mejl till skatteverket@skatteverket.se eller per brev till:
Skatteverket
171 94 Solna
Det finns två möjligheter till anstånd med återkrav av omställningsstöd. Anstånd om det är tveksamt hur mycket som ska betalas, denna anståndsmöjlighet används främst i samband med att ett beslut om återkrav överklagas. Anstånd när det är till fördel för det allmänna.
En ansökan om avbetalningsplan bör lämnas i skriftlig form. Det finns ingen särskild blankett att fylla i.
Ansökan kan skickas per mejl till skatteverket@skatteverket.se eller per brev till:
Skatteverket
171 94 Solna
Skatteverket får träffa avtal om avbetalning under vissa omständigheter. Om återkravet skulle medföra betydande skadeverkningar för företaget, om det annars framstår som oskäligt att betala hela beloppet på förfallodagen eller om ett sådant avtal kan antas vara till fördel för det allmänna.
Ni ska kontakta Skatteverket om uppgifterna i ansökan visar sig vara felaktiga eller om det inträffar förändringar som kan påverka rätten till omställningsstöd eller stödets storlek. Det kan till exempel vara att ni har fått försäkringsersättning, skadestånd eller annat stöd som avser att täcka sådan fast kostnad som ingår i beräkning av ert omställningsstöd.
Kontakta då Skatteverket på något av följande sätt:
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.