På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Här samlar vi all information om hur momsen kan påverkas av exempelvis bidrag, skänkta produkter och uppehåll i verksamheten på grund av corona.
Momsen kan komma att påverkas om ditt företag till exempel har tagit emot gåvor eller bidrag, sänkt hyran för hyresgäster eller skänkt hygienprodukter till sjukvården. Här har vi samlat informationen som gäller för olika situationer där momsen kan påverkas.
Här har vi samlat olika situationer som gäller för enskild näringsverksamhet och delägare i handelsbolag.
Många företag har nu betalningsproblem. Risken för att inte få betalt är betydligt större än normalt. Skatteverket kommer att ta hänsyn till det när vi bedömer kundförluster och godkänna en minskning av den utgående momsen i fler fall än tidigare.
När någon av dina kunder får betalningsproblem finns det två saker att tänka på.
För att en kundförlust ska vara konstaterad krävs i vanliga fall till exempel att kunden är i konkurs eller att Kronofogden försökt driva in skulden men det saknas utmätningsbara tillgångar. På grund av det ekonomiska läget får du nu minska den utgående momsen om alla de här villkoren är uppfyllda:
Notera att det här bara gäller fakturor som är utfärdade den 1 februari–31 december 2020.
Tänk på att minskningen av omsättning och utgående skatt ska redovisas för den månad som du kan konstatera kundförlusten. Du ska alltså inte begära omprövning för den månad där du redovisade momsen från början. Det här kan innebära att du redovisar negativ omsättning och utgående moms, om den övriga omsättningen den månaden är lägre än kundförlusten.
Kenta AB sålde varor till AB ZIB i början av februari och fakturan skulle vara betald senast den 16 februari 2020. Kenta AB redovisade för försäljningen en omsättning på 20 000 kronor och utgående moms med 5 000 kronor i sin momsdeklaration för februari. ZIB AB betalar inte för varorna trots flera skriftliga påminnelser. Kenta AB ska enligt den nya tillämpningen redovisa kundförlusten i momsdeklarationen för maj (tre månader senare). Där minskar de sin omsättning med 20 000 kronor och sin utgående moms med 5 000 kronor. Eftersom Kenta AB:s omsättning är noll under maj, ska de redovisa –20 000 kronor (negativt belopp) som omsättning och –5 000 kronor (negativt belopp) som utgående skatt för den perioden.
En ekonomisk åtgärd i form av lån påverkar inte avdragsrätten för moms i din verksamhet. Exempel på sådana lån är lån från Almi.
Regeringen har vidtagit flera ekonomiska åtgärder, bland annat olika möjligheter till bidrag, för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronautbrottet. Den typen av bidrag som företaget får påverkar om du ska ta ut moms eller inte och om du har avdragsrätt för moms eller inte.
Har du tagit emot ett bidrag från någon annan än din kund som hel- eller delbetalning för en såld vara eller en tjänst? Ett sådant bidrag kan vara direkt kopplat till priset och det ska i så fall ingå i ersättningen för varan eller tjänsten. Du ska alltså ta ut moms på hela ersättningen som du har fått, det vill säga ersättningen som du har fått från kunden och bidraget som du har fått från någon annan. Läs även om beskattningsunderlaget vid bidrag kopplat till priset och exempel på hur du beräknar momsen i Rättslig vägledning.
Din avdragsrätt påverkas inte om du tar emot ett bidrag som är direkt kopplat till priset.
Ett exempel på ett bidrag som är direkt kopplat till priset är det statliga stödet för när vissa lokalhyresgäster har fått rabatt på hyran.
När du, som är frivilligt skattskyldig för lokaluthyrning, får ett statligt stöd vid rabatt på hyreskostnader, ska du inte utfärda någon faktura till staten. Du är enbart skyldig att fakturera din hyresgäst. Om priset är överenskommet exklusive moms är det hyresgästen som ska betala momsen på stödet när det är ett bidrag som är direkt kopplat till priset.
Det finns information i Rättslig vägledning om vad som händer vid kundförlust när du fått ett bidrag direkt koppat till priset.
Ditt företag kan ta emot ett bidrag som inte är kopplat till priset för en bestämd försäljning och som inte heller innebär att du ska lämna någon motprestation till bidragsgivaren. Då är det fråga om ett så kallat oberoende bidrag. Det gäller till exempel donationer och andra gåvor från privatpersoner. Du ska inte ta ut moms på gåvor. Din avdragsrätt påverkas inte av att du tar emot oberoende bidrag.
Det finns mer information om oberoende bidrag i Rättslig vägledning. Där kan du också läsa om vad du ska tänka på när det gäller avdrag om bidraget tas emot endast i en avgränsad del av verksamheten.
Ett exempel på ett oberoende bidrag är det statliga stödet till kultur och idrott till följd av de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset.
Det kan vara så att du som företagare under den rådande coronasituationen har gjort ett uppehåll i din ordinarie verksamhet, exempelvis för att ta en anställning eller på grund av du saknar uppdrag. Det kan påverka momsen.
Begreppet vilande finns inte i skatterättslig mening, det vill säga det går inte att anmäla sitt företag som vilande. Du kan däremot vara tvungen att göra paus i din verksamhet på grund av att du tillfälligt inte har någon försäljning. Om du i ett sådant fall tänker driva verksamheten vidare, det vill säga inte ska upphöra med din verksamhet, ska du fortsätta vara registrerad för moms. Så länge som du är momsregistrerad måste du lämna momsdeklaration för varje redovisningsperiod. Det gäller även om du inte har någon moms att redovisa.
Om du väljer att upphöra med din verksamhet ska du avregistrera dig för moms. Du ska dock fortsätta vara registrerad under tiden du gör momsavdrag, redovisar gjorda uttag eller fullgör jämkningsskyldighet. Om du återupptar din momspliktiga verksamhet registrerar du dig på nytt.
Om du i stället för att upphöra med verksamheten tillfälligt väljer att förändra den, till exempel genom att påbörja en ny typ av verksamhet, ska du anmäla detta till Skatteverket. Du kan använda en e-tjänst för detta på verksamt.se.
Om du under en viss tid upphör med verksamheten och det innebär att du för tillfället inte har några försäljningar i verksamheten, så saknas även avdragsrätt för moms.
Du kan dock ha avdragsrätt för ingående moms på vissa kostnader som har koppling till den skattepliktiga verksamheten som du drev. Till exempel kan nämnas kostnader under uppsägningstiden för olika abonnemang, som bredband eller mobiltelefon, och hyresavtal för lokalen. Du har dock ingen avdragsrätt för moms på kostnader för abonnemang eller avtal som du har valt att inte säga upp.
Om du tar ut varor och/eller inventarier ur verksamheten utan att betala för dessa, så gör du ett skattepliktigt uttag. Ett exempel på det kan vara när du tar ut en dator eller annan vara för att använda privat. En förutsättning för att det ska vara ett uttag är att du tidigare har gjort momsavdrag för de varor och/eller inventarier som du tar ut.
Att du gör ett skattepliktigt uttag innebär att du måste redovisa utgående moms på uttaget. Samma bedömning gäller för varor och/eller inventarier som du för över från en momspliktig till en momsfri verksamhet.
Om lokaler som hyrs ut med frivillig skattskyldighet börjar användas på annat sätt än i hyresgästens vanliga momspliktiga verksamhet, behöver du vara uppmärksam på om villkoren för frivillig skattskyldighet fortfarande är uppfyllda. Annars kan det påverka avdragsrätt och jämkningsskyldighet.
Arenor eller mässhallar är exempel på lokaler som kan komma att nyttjas på annat sätt än vanligt på grund av coronasituationen genom att hyras ut till en region för användning som sjukvårdslokaler. Om din uthyrning av en sådan lokal tidigare har omfattats av frivillig skattskyldighet, påverkas normalt inte denna skattskyldighet om du nu ingår avtal om tillfällig uthyrning till en region för vårdverksamhet. Det beror bland annat på att karaktären och användningsområdet för en arena eller mässhall talar för att lokalerna kommer att fortsätta hyras ut för momspliktig verksamhet framöver.
Om du ingår ett avtal om tillfällig uthyrning med en ny förstahandshyresgäst, till exempel ett fastighetsbolag, som i sin tur tillfälligt ska hyra ut lokalerna till en region för sjukvårdsändamål, kan du däremot inte vara frivilligt skattskyldig. Det beror på att förstahandshyresgästens uthyrning inte kan anses stadigvarande utan är undantagen från moms. Om din frivilliga skattskyldighet upphör tillfälligt kan bland annat skyldighet att jämka uppkomma.
Det kan förekomma att du som hyresvärd på grund av coronasituationen medger en hyresgäst, till exempel ett restaurangföretag, hyresfrihet under viss tid för att ha kvar hyresförhållandet. Om din uthyrning av lokalen sedan tidigare omfattas av frivillig skattskyldighet påverkas normalt inte denna skattskyldighet om du av affärsmässiga skäl tillfälligt sätter ned hyran till 0 kronor, under förutsättning att din avsikt är att den momspliktiga uthyrningen av lokalen ska fortsätta.
Om din uthyrning av lokaler, till exempel restaurang- eller butikslokaler, i vanliga fall sker med frivillig skattskyldighet, påverkas normalt inte denna skattskyldighet om du tillfälligt hyr ut lokalerna med ett kortare hyreskontrakt till en hyresgäst med momspliktig verksamhet. Det beror bland annat på att lokalernas utformning och läge, till exempel vid ett köpstråk, kan tala för att lokalerna även fortsättningsvis kommer att användas för momspliktig verksamhet oavsett hyresavtalets längd.
Om lokaler som har omfattats av frivillig skattskyldighet står tomma upphör i normalfallet inte den frivilliga skattskyldigheten förrän lokalen tas i bruk för någon annan användning än uthyrning till hyresgäster med skattepliktig verksamhet. Det gäller till exempel om du börjar hyra ut lokaler till en hyresgäst som inte bedriver momspliktig verksamhet.
Det kan förekomma att du som bedriver hotellverksamhet börjar hyra ut hotellrum för längre tid än normalt på grund av coronasituationen. Momspliktig rumsuthyrning inom hotellbranschen kännetecknas av att uthyrningen avser tillhandahållande av logi till dygnspris eller veckopris för en kortare tid, det vill säga enligt Skatteverket normalt inte mer än sammanlagt fyra månader till en och samma hyresgäst. Om du tillfälligt under coronasituationen hyr ut hotellrum med längre uthyrningstider kan din uthyrning ändå vara fortsatt momspliktig. Uthyrningen bör normalt kunna vara fortsatt momspliktig om ni till exempel under april-december 2020 skulle hyra ut ett eller flera hotellrum till en region eller en kommun för så kallat evakueringsboende. Momsplikten förutsätter att ni sedan återgår till normala uthyrningstider i hotellverksamhet.
På Rättslig vägledning finns information om vad som krävs för att din uthyrning ska fortsätta vara momspliktig vid längre uthyrningstider.
Om ni däremot skulle övergå till att varaktigt hyra ut hotellrum med längre uthyrningstider blir det fråga om sådan uthyrning av bostäder som är undantagen från moms.
Om uthyrningen ändras från att vara momspliktig till att bli undantagen från moms påverkas avdragsrätten för ingående moms. Dessutom kan skyldighet att jämka uppkomma.
Det kan förekomma att du som bedriver hotellverksamhet tillfälligt börjar hyra ut hotellrum för annat än logi på grund av coronasituationen. Om du till exempel hyr ut ett hotellrum till en hyresgäst som ska använda rummet som kontor är sådan uthyrning normalt undantagen från moms. För att uthyrningen ska kunna omfattas av frivillig skattskyldighet krävs bland annat att uthyrningen sker stadigvarande till en hyresgäst med momspliktig verksamhet.
Om din uthyrning av hotellrum ändras från att vara momspliktig till att bli undantagen från moms påverkas avdragsrätten för ingående moms. Dessutom kan skyldighet att jämka uppkomma.
Vissa företag har skänkt varor till sjukhus eller andra inrättningar för vård och omsorg utan krav på ersättning under corona. Det kan till exempel handla om handsprit eller skyddsutrustning som munskydd.
Det finns inga särskilda regler om moms vid gåvor under corona. Därför måste du som företagare redovisa utgående moms för varorna som du skänker, om du hade rätt till momsavdrag vid inköpet eller vid tillverkningen av varorna. Under sådana förhållanden innebär gåvorna nämligen att du gör ett skattepliktigt uttag av varor. Däremot kan företaget slippa betala den redovisade momsen.
Det finns mer information om skattepliktiga uttag i Rättslig vägledning. Där kan du också läsa om hur du räknar ut beskattningsunderlaget och den utgående momsen på uttaget.
Du kan slippa betala den redovisade utgående momsen på uttag av varor som du har skänkt om du uppfyller följande tre villkor:
Du kan slippa betala uttagsbeskattning för varor som har skänkts från och med mars 2020 till och med september 2020. Du måste redovisa momsen på uttaget i din momsdeklaration även om du uppfyller villkoren.
Du kan läsa om befrielse från betalningsskyldighet för uttagsbeskattning av moms i Skatteverkets ställningstagande i Rättslig vägledning.
Det finns mer information om befrielse från betalningsskyldighet i andra fall i Rättslig vägledning.
Du ansöker om betalningsbefrielse hos Skatteverket Det är enklast att söka via länken nedan.
Ansökan ska lämnas av den som är betalningsskyldig, det vill säga den som ska redovisa och betala den utgående momsen för de skänkta varorna. En behörig företrädare får också lämna ansökan om den gäller en juridisk person. Ett företags VD är exempel på en sådan behörig företrädare. Det är också möjligt för sökanden att anmäla ett ombud som kan göra ansökan.
Du ansöker om betalningsbefrielse genom att logga in på Mina sidor. Tjänsten Ansök om betalningsbefrielse finns under fliken Moms.
Befrielse från tull har införts under en begränsad period för vissa varor som importeras för att bekämpa covid-19, till exempel sjukvårdsmaterial. Det gäller import som görs på uppdrag av någon av följande organisationer:
Möjligheten att ansöka om tullfrihet gäller retroaktivt för import 30 januari–31 juli 2020.
Om importen är tullfri med stöd av den här regleringen, är den även momsfri. Om ditt företag är momsregistrerat vid importen prövar Skatteverket frågan om momsfrihet, men du måste alltid först ansöka hos Tullverket om tullfrihet för att kunna få momsfrihet.
Ett villkor är att du ska använda varorna för att bekämpa covid-19. Om du har beviljats tullfrihet vid importen men senare inte tänker använda varorna för det ändamålet, ska du kontakta Tullverket och anmäla det. I de flesta fall får du då betala tull och moms för varorna. Undantag kan finnas.
Läs mer om villkoren för tull- och momsfriheten på www.tullverket.se
Du får inte göra momsavdrag för inköp till en bostad. Det beror på avdragsförbudet för stadigvarande bostad. Avdragsförbudet gäller bland annat vid inköp av kontorsutrustning, såsom skrivbord och stolar, som ska användas av anställda i bostaden. Avdragsförbudet gäller dock inte när du köper in kontorsutrustning som de anställda endast tillfälligtvis ska använda för hemarbete under pandemin. Kontorsutrustningen kan nämligen inte anses höra till den anställdas bostad om avsikten med inköpet är att den ska användas i arbetsgivarens verksamhetslokaler efter pandemin. I dessa fall kan du alltså ha rätt till avdrag för momsen på inköpet. Avdragsrätten gäller bara om du gjort inköpet i en verksamhet som du redovisar moms för.
Här har vi samlat olika situationer och vad som gäller för aktiebolag, ekonomiska föreningar och bostadsrättsföreningar i momsfrågor.
Många företag har nu betalningsproblem. Risken för att inte få betalt är betydligt större än normalt. Skatteverket kommer att ta hänsyn till det när vi bedömer kundförluster och godkänna en minskning av den utgående momsen i fler fall än tidigare.
När någon av era kunder får betalningsproblem finns det två saker att tänka på.
För att en kundförlust ska vara konstaterad krävs i vanliga fall till exempel att kunden är i konkurs eller att Kronofogden försökt driva in skulden men det saknas utmätningsbara tillgångar. På grund av det ekonomiska läget får ni nu minska den utgående momsen om alla de här villkoren är uppfyllda:
Notera att det här bara gäller fakturor som är utfärdade den 1 februari–31 december 2020.
Tänk på att minskningen av omsättning och utgående skatt ska redovisas för den månad som ni kan konstatera kundförlusten. Ni ska alltså inte begära omprövning för den månad där ni redovisade momsen från början. Det här kan innebära att ni redovisar negativ omsättning och utgående moms, om den övriga omsättningen den månaden är lägre än kundförlusten.
Kenta AB sålde varor till AB ZIB i början av februari och fakturan skulle vara betald senast den 16 februari 2020. Kenta AB redovisade för försäljningen en omsättning på 20 000 kronor och utgående moms med 5 000 kronor i sin momsdeklaration för februari. ZIB AB betalar inte för varorna trots flera skriftliga påminnelser. Kenta AB ska enligt den nya tillämpningen redovisa kundförlusten i momsdeklarationen för maj (tre månader senare). Där minskar de sin omsättning med 20 000 kronor och sin utgående moms med 5 000 kronor. Eftersom Kenta AB:s omsättning är noll under maj, ska de redovisa –20 000 kronor (negativt belopp) som omsättning och –5 000 kronor (negativt belopp) som utgående skatt för den perioden.
En ekonomisk åtgärd i form av lån påverkar inte avdragsrätten för moms. Exempel på sådana lån är lån från Almi.
Regeringen har vidtagit flera ekonomiska åtgärder, bland annat olika möjligheter till bidrag, för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronautbrottet. Den typen av bidrag som ni får påverkar om ni ska ta ut moms eller inte och om ni har avdragsrätt för moms eller inte.
Har ni tagit emot ett bidrag från någon annan än er kund som hel- eller delbetalning för en såld vara eller en tjänst? Ett sådant bidrag kan vara direkt kopplat till priset och det ska i så fall ingå i ersättningen för varan eller tjänsten. Ni ska alltså ta ut moms på hela ersättningen som ni har fått, det vill säga ersättningen som ni har fått från kunden och bidraget som ni har fått från någon annan. Läs även om beskattningsunderlaget vid bidrag kopplat till priset och exempel på hur ni beräknar momsen i Rättslig vägledning.
Er avdragsrätt påverkas inte om ni tar emot ett bidrag som är direkt kopplat till priset.
Ett exempel på ett bidrag som är direkt kopplat till priset är det statliga stödet för när vissa lokalhyresgäster har fått rabatt på hyran.
När ni, som är frivilligt skattskyldiga för lokaluthyrning, får ett statligt stöd vid rabatt på hyreskostnader, ska ni inte utfärda någon faktura till staten. Ni är enbart skyldiga att fakturera er hyresgäst. Om priset är överenskommet exklusive moms är det hyresgästen som ska betala momsen på stödet när det är ett bidrag som är direkt kopplat till priset.
Det finns information i Rättslig vägledning om vad som händer vid kundförlust när ni fått ett bidrag direkt koppat till priset.
Ni kan ta emot ett bidrag som inte är kopplat till priset för en bestämd försäljning och som inte heller innebär att ni ska lämna någon motprestation till bidragsgivaren. Då är det fråga om ett så kallat oberoende bidrag. Det gäller till exempel donationer och andra gåvor från privatpersoner. Ni ska inte ta ut moms på gåvor. Er avdragsrätt påverkas inte av att ni tar emot oberoende bidrag.
Det finns mer information om oberoende bidrag i Rättslig vägledning. Där kan ni också läsa om vad ni ska tänka på när det gäller avdrag om bidraget tas emot endast i en avgränsad del av verksamheten.
Ett exempel på ett oberoende bidrag är det statliga stödet till kultur och idrott till följd av de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset.
Det kan vara så att ni under den rådande coronasituationen har gjort ett uppehåll i er ordinarie verksamhet, exempelvis för att ta en anställning eller på grund av ni saknar uppdrag. Det kan påverka momsen.
Begreppet vilande finns inte i skatterättslig mening, det vill säga det går inte att anmäla sitt företag som vilande. Ni kan däremot vara tvungna att göra paus i verksamheten på grund av att ni tillfälligt inte har någon försäljning. Om ni i ett sådant fall tänker driva verksamheten vidare, det vill säga inte ska upphöra med verksamheten, ska ni fortsätta vara registrerad för moms. Så länge som ni är momsregistrerade måste ni lämna momsdeklaration för varje redovisningsperiod. Det gäller även om ni inte har någon moms att redovisa.
Om ni däremot väljer att upphöra med verksamheten ska ni avregistrera er för moms. Ni ska dock fortsätta vara registrerad under tiden ni gör momsavdrag, redovisar gjorda uttag eller fullgör jämkningsskyldighet. Om ni återupptar er momspliktiga verksamhet registrerar ni er på nytt.
Om ni i stället för att upphöra med verksamheten tillfälligt väljer att förändra den, till exempel genom att påbörja en ny typ av verksamhet, ska ni anmäla detta till Skatteverket. Ni kan använda en e-tjänst för detta på verksamt.se.
Om ni under en viss tid upphör med verksamheten och det innebär att ni för tillfället inte har några försäljningar i verksamheten, så saknas även avdragsrätt för moms.
Ni kan dock ha avdragsrätt för ingående moms på vissa kostnader som har koppling till den skattepliktiga verksamheten som ni drev. Till exempel kan nämnas kostnader under uppsägningstiden för olika abonnemang, som bredband eller mobiltelefon, och hyresavtal för lokalen. Ni har dock ingen avdragsrätt för moms på kostnader för abonnemang eller avtal som ni har valt att inte säga upp.
Om ni tar ut varor och/eller inventarier ur verksamheten utan att betala för dessa, så gör ni ett skattepliktigt uttag. Ett exempel på det kan vara när ni tar ut en dator eller annan vara för att använda privat. En förutsättning för att det ska vara ett uttag är att ni tidigare har gjort momsavdrag för de varor och/eller inventarier som ni tar ut.
Att ni gör ett skattepliktigt uttag innebär att ni måste redovisa utgående moms på uttaget. Samma bedömning gäller för varor och/eller inventarier som ni för över från en momspliktig till en momsfri verksamhet.
Om lokaler som hyrs ut med frivillig skattskyldighet börjar användas på annat sätt än i hyresgästens vanliga momspliktiga verksamhet, behöver ni vara uppmärksamma på om villkoren för frivillig skattskyldighet fortfarande är uppfyllda. Annars kan det påverka avdragsrätt och jämkningsskyldighet.
Arenor eller mässhallar är exempel på lokaler som kan komma att nyttjas på annat sätt än vanligt på grund av coronasituationen genom att hyras ut till en region för användning som sjukvårdslokaler. Om er uthyrning av en sådan lokal tidigare har omfattats av frivillig skattskyldighet, påverkas normalt inte denna skattskyldighet om ni nu ingår avtal om tillfällig uthyrning till en region för vårdverksamhet. Det beror bland annat på att karaktären och användningsområdet för en arena eller mässhall talar för att lokalerna kommer att fortsätta hyras ut för momspliktig verksamhet framöver.
Om ni ingår ett avtal om tillfällig uthyrning med en ny förstahandshyresgäst, till exempel ett fastighetsbolag, som i sin tur tillfälligt ska hyra ut lokalerna till en region för sjukvårdsändamål, kan ni däremot inte vara frivilligt skattskyldig. Det beror på att förstahandshyresgästens uthyrning inte kan anses stadigvarande utan är undantagen från moms. Om er frivilliga skattskyldighet upphör tillfälligt kan bland annat skyldighet att jämka uppkomma.
Det kan förekomma att ni som hyresvärd på grund av coronasituationen medger en hyresgäst, till exempel ett restaurangföretag, hyresfrihet under en viss tid för att ha kvar hyresförhållandet. Om er uthyrning av lokalen sedan tidigare omfattas av frivillig skattskyldighet påverkas normalt inte denna skattskyldighet om ni av affärsmässiga skäl tillfälligt sätter ned hyran till 0 kronor, under förutsättning att er avsikt är att den momspliktiga uthyrningen av lokalen ska fortsätta.
Om er uthyrning av lokaler, till exempel restaurang- eller butikslokaler, i vanliga fall sker med frivillig skattskyldighet, påverkas normalt inte denna skattskyldighet om ni tillfälligt hyr ut lokalerna med ett kortare hyreskontrakt till en hyresgäst med momspliktig verksamhet. Det beror bland annat på att lokalernas utformning och läge, till exempel vid ett köpstråk, kan tala för att lokalerna även fortsättningsvis kommer att användas för momspliktig verksamhet oavsett hyresavtalets längd.
Om lokaler som har omfattats av frivillig skattskyldighet står tomma upphör i normalfallet inte den frivilliga skattskyldigheten förrän lokalen tas i bruk för någon annan användning än uthyrning till hyresgäster med skattepliktig verksamhet. Det gäller till exempel om ni börjar hyra ut lokaler till en hyresgäst som inte bedriver momspliktig verksamhet.
Det kan förekomma att ni som bedriver hotellverksamhet börjar hyra ut hotellrum för längre tid än normalt på grund av coronasituationen. Momspliktig rumsuthyrning inom hotellbranschen kännetecknas av att uthyrningen avser tillhandahållande av logi till dygns- eller veckopris för en kortare tid, det vill säga enligt Skatteverket normalt inte mer än sammanlagt fyra månader till en och samma hyresgäst. Om ni tillfälligt under coronasituationen hyr ut hotellrum med längre uthyrningstider kan uthyrningen ändå vara fortsatt momspliktig. Uthyrningen bör normalt kunna vara fortsatt momspliktig om ni till exempel under april-december 2020 skulle hyra ut ett eller flera hotellrum till en region eller en kommun för så kallat evakueringsboende. Momsplikten förutsätter att ni sedan återgår till normala uthyrningstider i hotellverksamhet.
På Rättslig vägledning finns information om vad som krävs för att uthyrningen ska fortsätta vara momspliktig vid längre uthyrningstider.
Om ni däremot skulle övergå till att varaktigt hyra ut hotellrum med längre uthyrningstider blir det fråga om sådan uthyrning av bostäder som är undantagen från moms.
Om uthyrningen ändras från att vara momspliktig till att bli undantagen från moms påverkas avdragsrätten för ingående moms. Dessutom kan skyldighet att jämka uppkomma.
Det kan förekomma att ni som bedriver hotellverksamhet tillfälligt börjar hyra ut hotellrum för annat än logi på grund av coronasituationen. Om ni till exempel hyr ut ett hotellrum till en hyresgäst som ska använda rummet som kontor är sådan uthyrning normalt undantagen från moms. För att uthyrningen ska kunna omfattas av frivillig skattskyldighet krävs bland annat att uthyrningen sker stadigvarande till en hyresgäst med momspliktig verksamhet.
Om uthyrningen av hotellrum ändras från att vara momspliktig till att bli undantagen från moms påverkas avdragsrätten för ingående moms. Dessutom kan skyldighet att jämka uppkomma.
Vissa företag har skänkt varor till sjukhus eller andra inrättningar för vård och omsorg utan krav på ersättning under corona. Det kan till exempel handla om handsprit eller skyddsutrustning som munskydd.
Det finns inga särskilda regler om moms vid gåvor under corona. Därför måste ni redovisa utgående moms för varorna som ni skänker, om ni hade rätt till momsavdrag vid inköpet eller vid tillverkningen av varorna. Under sådana förhållanden innebär gåvorna nämligen att ni gör ett skattepliktigt uttag av varor. Däremot kan företaget slippa betala den redovisade momsen.
Det finns mer information om skattepliktiga uttag i Rättslig vägledning. Där kan du också läsa om hur ni räknar ut beskattningsunderlaget och den utgående momsen på uttaget.
Ni kan slippa betala den redovisade utgående momsen på uttag av varor som ni har skänkt om företaget uppfyller följande tre villkor:
Ni kan slippa betala uttagsbeskattning för varor som har skänkts från och med mars 2020 till och med september 2020. Ni måste redovisa momsen på uttaget i momsdeklarationen även om ni uppfyller villkoren.
Du kan läsa om befrielse från betalningsskyldighet för uttagsbeskattning av moms i Skatteverkets ställningstagande i Rättslig vägledning.
Det finns mer information om befrielse från betalningsskyldighet i andra fall i Rättslig vägledning.
Ni ansöker om betalningsbefrielse hos Skatteverket Det är enklast att söka via länken nedan.
Ansökan ska lämnas av den som är betalningsskyldig, det vill säga den som ska redovisa och betala den utgående momsen för de skänkta varorna. En behörig företrädare får också lämna ansökan om den gäller en juridisk person. Ett företags VD är exempel på en sådan behörig företrädare. Det är också möjligt för sökanden att anmäla ett ombud som kan göra ansökan.
Ni ansöker om betalningsbefrielse genom att logga in på Mina sidor. Tjänsten Ansök om betalningsbefrielse finns under fliken Moms.
Befrielse från tull har införts under en begränsad period för vissa varor som importeras för att bekämpa covid-19, till exempel sjukvårdsmaterial. Det gäller import som görs på uppdrag av någon av följande organisationer:
Möjligheten att ansöka om tullfrihet gäller retroaktivt för import 30 januari–31 juli 2020.
Om importen är tullfri med stöd av den här regleringen, är den även momsfri. Om ni är momsregistrerade vid importen prövar Skatteverket frågan om momsfrihet, men ni måste alltid först ansöka hos Tullverket om tullfrihet för att kunna få momsfrihet.
Ett villkor är att ni ska använda varorna för att bekämpa covid-19. Om ni beviljats tullfrihet vid importen men senare inte tänker använda varorna för det ändamålet, ska ni kontakta Tullverket och anmäla det. I de flesta fall får ni då betala tull och moms för varorna. Undantag kan finnas.
Läs mer om villkoren för tull- och momsfriheten på www.tullverket.se
Ni får inte göra momsavdrag för inköp till en bostad. Det beror på avdragsförbudet för stadigvarande bostad. Avdragsförbudet gäller bland annat vid inköp av kontorsutrustning, såsom skrivbord och stolar, som ska användas av anställda i bostaden. Avdragsförbudet gäller dock inte när ni köper in kontorsutrustning som de anställda endast tillfälligtvis ska använda för hemarbete under pandemin. Kontorsutrustningen kan nämligen inte anses höra till den anställdas bostad om avsikten med inköpet är att den ska användas i arbetsgivarens verksamhetslokaler efter pandemin. I dessa fall kan ni alltså ha rätt till avdrag för momsen på inköpet. Avdragsrätten gäller bara om ni gjort inköpet i en verksamhet som ni redovisar moms för.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.