På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Så fungerar ditt skattekonto

Alla som ska betala någon form av skatt eller avgift får ett skattekonto. Skattekontot omfattar i stort sett alla skatter och avgifter som Skatteverket hanterar.

Se film om skattekontot

Hur fungerar skattekontot? Hur sköter jag inbetalningarna till skattekontot? (3:40 min)

Använd vår e-tjänst

I tjänsten Skattekonto kan du bland annat:

  • se aktuellt saldo
  • se bokförda och kommande transaktioner
  • se och anmäla bankkonto för skatteåterbetalning
06–03

Alla händelser redovisas på kontot

På skattekontot sammanställs dina skatteinbetalningar, din preliminära skatt enligt kontrolluppgifterna, din slutliga skatt enligt slutskattebeskedet m.m.

Ingen avräkningsordning

På skattekontot finns ingen avräkningsordning mellan olika poster, det vill säga man kan inte säga att en inbetalning är avsedd för en viss enskild skatt eller avgift.

Ränta

På skattekontot beräknas kostnadsränta och intäktsränta. Räntan beräknas dag för dag på det aktuella saldot, från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot. Intäktsräntan är skattefri och kostnadsräntan är inte avdragsgill.

Kontoutdrag

Skattekontot stäms av varje månad och ett kontoutdrag skapas om något annat än en inbetalning eller ränta har bokförts på skattekontot. Du får dock bara kontoutdraget skickat till dig automatiskt via post eller till din e-brevlåda i Mina meddelanden om

  • du får en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav
  • din slutliga skatt bokförs på skattekontot
  • du får pengar utbetalda vid en månadsavstämning
  • en skuld överlämnas för indrivning till Kronofogden eller andra överföringar har skett mellan Kronofogden och skattekontot
  • du inte har fått något kontoutdrag under de närmast föregående 18 månaderna och saldot på kontot överstiger 99 kronor (under- eller överskott).

När får du en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav?

Du som är privatperson, betalar SA-skatt (särskild A-skatt) eller är delägare i ett handelsbolag

Du får en betalningsuppmaning om underskottet på ditt skattekonto är 100 kronor eller mer när Skatteverket gör en avstämning. Du får ett betalningskrav om underskottet är 2 000 kronor eller mer. Om du fått ett betalningskrav och fortfarande har ett underskott på 2 000 kronor eller mer vid nästa avstämning, överlämnas skulden till Kronofogden. Betalningsuppmaningar och krav skickas ut efter första helgen i varje månad.

Företag (inklusive enskild firma) som är registrerat för F-skatt eller som arbetsgivare eller som lämnar moms- eller arbetsgivardeklarationer

Du får en betalningsuppmaning om underskottet på företagets skattekonto är 2 000 kronor eller mer när Skatteverket gör en avstämning. Du får ett betalningskrav om underskottet är 10 000 kronor eller mer. Om företaget fått ett betalningskrav och fortfarande har ett underskott på 10 000 kronor eller mer vid nästa avstämning, överlämnas skulden till Kronofogden. Betalningsuppmaningar och krav skickas ut efter första helgen i varje månad.

Betalningsuppmaning och krav via Mina meddelanden

Om du är ansluten till Mina meddelanden skickas betalningsuppmaningar och betalningskrav till din e-brevlåda istället för med vanlig post. Tänk på att öppna din e-brevlåda regelbundet eller så snart du har fått en avisering så att du inte missar en eventuell uppmaning eller ett krav.

Skatteverket

Till toppen