På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Debiterad preliminärskatt när du avslutar företag

Här finns information om debiterad preliminärskatt särskilt riktad till dig som nyligen avslutat eller ska avsluta företag.

När du avslutar ditt företag ändras inte din debiterade preliminärskatt automatiskt. Du behöver därför ta ställning till om den behöver ändras och vid behov lämna in en preliminär inkomstdeklaration. Skatteverket kommer alltså inte, utan uppgift från dig, ändra din debiterade preliminärskatt för det beskattningsår då du avslutar din verksamhet.

I den preliminära inkomstdeklarationen behöver du fylla i vilket överskott du beräknar för ditt sista beskattningsår samt eventuella övriga uppgifter som vi behöver för att göra ett korrekt beslut om debiterad preliminärskatt. Skriv under "Övriga upplysningar" att verksamheten ska eller har avslutas. Tänk också på att det vid avslut av verksamhet blir aktuellt att återföra eventuella periodiseringsfonder.

Förutom att lämna preliminär inkomstdeklaration när du avslutar ditt företag måste du, om du inte redan gjort det, även avregistrera företaget på Verksamt.se.

Skatteverket

Till toppen