På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Den här bilagan ska ni fylla i om ni bara har skattepliktig inkomst från kapital eller näringsinkomst från till exempel ett handelsbolag, eller båda delarna.
Ni som har andra intäkter och kostnader från er skattepliktiga verksamhet ska fylla i dessa på bilagorna Räkenskapsschema (INK3R) och Skattemässiga justeringar (INK3S).
Här ska ni fylla i om ni har andelar i ett handelsbolag. Fyll i resultatet från bilagan Andel i handelsbolag (N3B) och skicka in bilagan tillsammans med inkomstdeklarationen.
Här fyller ni i till exempel intäkter från räntor och utdelningar på aktier och andra värdepapper. Utdelning på näringsbetingade andelar ska ni vanligtvis inte betala skatt på.
Här fyller ni i till exempel vinst vid försäljning av fastighet eller värdepapper. Vinst på näringsbetingade andelar ska ni vanligtvis inte betala skatt på.
Här fyller ni i kostnader för räntor.
Här fyller ni i kostnader för kapitalförvaltning, till exempel depåavgifter, aviseringsavgifter för lån och kostnader för placeringsrådgivning.
Här fyller ni i kapitalförluster som ni kan göra avdrag för. Ni kan göra avdrag för förluster från försäljning av kapitalplaceringsandelar. Kapitalplaceringsandelar är aktier och andelar som inte är näringsbetingade. Kapitalförlusten kan bara dras av mot kapitalvinster på delägarrätter. Förlusten kan sparas till kommande år om ni inte kan utnyttja hela förlusten nu. Det kallas aktiefållan.
Här fyller ni i bidrag som ni lämnat till ett annat företag inom koncernen. Ni fyller även i de uppskov ni vill göra avdrag för. Använd blankett N4 för att räkna fram beloppet.
Här fyller ni i bidrag ni tagit emot från ett annat företag inom koncernen. Ni fyller även i de uppskov ni vill återföra till beskattning. Använd blankett N4 för att räkna fram beloppet.
Här fyller ni i det underskott som fastställdes vid förra årets beskattning. Beloppet kan ni se på baksidan av inkomstdeklarationen. Kapitalförluster som ni inte har utnyttjat ska ni göra avdrag för i ruta 2.6. Det kallas aktiefållan.
Här fyller ni i schablonintäkt på andelar i fonder. Ni räknar ut schablonintäkten genom att multiplicera värdet på fonden vid beskattningsårets ingång med 0,4 procent.
Här redovisar ni den del av negativt justerad anskaffningsutgift som ni ska betala skatt för. Det gäller bara om ni är delägare i ett handelsbolag eller kommanditbolag.
Här ska ni fylla i beloppet från periodiseringsfonder som ni vill återföra till beskattning. Detta måste ni göra senast sex år efter det år ni satte av beloppet.
Här fyller ni i schablonintäkt på periodiseringsfonder. Har beskattningsåret både börjat och slutat under 2019 (till exempel 2019-01-01 – 2019-12-31) ska du multiplicera summan av alla periodiseringsfonderna som fanns vid beskattningsårets ingång med 0,51 procent. Har beskattningsåret däremot börjat någon gång under 2018 och gått ut under 2019 ska du multiplicera periodiseringsfonderna med 0,37 procent.
Summan av periodiseringsfonderna vid ingången av beskattningsåret var 120 000 kronor. Föreningens beskattningsår är 2019-01-01till 2019-12-31.
Räkna så här:
För att räkna ut schablonintäkten multiplicerar ni summan med 0,36 %.
120 000 x 0,0051 = 612 kronor.
Schablonintäkten som ska redovisas i ruta 2.13. blir 612 kronor.
Här fyller du även i återföring av en periodiseringsfond som avsattes då bolagsskatten var högre än idag. Det gäller avsättningar som gjorts under beskattningsår som påbörjats innan den 1 januari 2019 då bolagsskatten var 22 procent. Återföringar som sker under beskattningsår som påbörjas under 2019 och avser avsättningar som skett innan januari 2019 ska räknas upp till 103 procent av den faktiska avsättningen.
Räkneexempel:
En förening har en avsättning till periodiseringsfond på 100 000 kr som gjordes under räkenskapsåret 1/1 - 31/12-2018.
Redan året efter, räkenskapsåret 1/1- 31/12 2019, har föreningen återfört detta belopp till beskattning i räkenskaperna. De måste dock lägga till en uppräkning av beloppet med 3 procent, det vill säga 3 000 kr för att utjämna skillnaden i bolagsskatt som gällde vid tidpunkten för avsättningen jämfört med tidpunkten för återföringen.
Här ska ni fylla i det belopp ni vill sätta av till periodiseringsfond. Ni kan sätta av max 25 procent av överskottet som ni ska betala skatt för. Det är överskottet före avdrag för periodiseringsfond som ni kan beräkna avsättningen på.
Här ska ni fylla i det belopp som ni har betalat i periodiskt understöd. Beloppet får inte ge ett underskott i ruta 2.17.
Här fyller ni i det belopp som ni får fram genom att summera hela spalten. För över beloppet till inkomstdeklarationens första sida ruta 1.1.
Här fyller ni i det belopp som ni får fram genom att summera spalten. För över beloppet till inkomstdeklarationens första sida ruta 1.2.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.