På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Tillsynsresor

Du kan få avdrag för resor som du gör i samband med tillsynen av exempelvis en jord- eller skogsbruksfastighet, så kallade tillsynsresor. Fastigheten ska ligga minst två kilometer från din bostad.

Du kan få avdrag för en eller högst två tillsynsresor per år om du inte har deltagit aktivt i jord- eller skogsbruket. Om du har deltagit aktivt i jord- eller skogsbruket kan du få avdrag för fler tillsynsresor.

Du får avdrag för billigaste färdmedel, oavsett hur du har rest. Om allmänt kommunikationsmedel saknas eller inte kan användas får du avdrag för resa med bil.

Privat bil

Om du använder din privata bil och det inte är en förmånsbil får du avdrag med 18,50 kronor per mil.

Förmånsbil

Om du eller någon närstående till dig har en förmånsbil och du använder bilen för resor till och från din verksamhetslokal får du göra avdrag för utgiften med

  • 6,50 kronor per mil för dieselbilar
  • 9,50 kronor per mil för övriga bilar, som till exempel bilar som tankas med bensin eller etanol.

Tillsynsresor räknas som resor mellan bostad och arbetsplats och därför får du bara avdrag för den del som överstiger 10 000 kronor (inkomstår 2016) och 11 000 kronor (inkomstår 2017).

Skatteverket

Till toppen