På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Bilkostnader

Om du behöver bil i din näringsverksamhet får du göra avdrag för samtliga driftskostnader om bilen är bokförd som en tillgång i näringsverksamheten eller om den är leasad (hyrd). Driftskostnader kan vara till exempel reparationer, underhåll, vinterdäck och drivmedel.

Avdrag för inköp av bil görs normalt genom årliga värdeminskningsavdrag. Om du leasar en bil som du använder i din näringsverksamhet får du avdrag för leasingavgiften som du betalar, istället för värdeminskningsavdrag.

Om du använder företagets bil privat

Om du har en bil som bokförts som en tillgång eller är leasad i näringsverksamheten och du använder bilen privat för till exempel resor mellan hemmet och verksamhetslokalen, kan du bli beskattad för bilförmån.

Om du bara använder bilen privat vid högst tio tillfällen och högst 100 mil per år är förmånen skattefri.

Du måste kunna visa att du faktiskt inte använder bilen privat mer än vad som angetts ovan. Ett sätt att visa detta är att föra en körjournal.

Bilförmånen värderas enligt schablon och värdet av förmånen blir som en intäkt i ditt företag.

Skatteverket

Till toppen