På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Köpa tjänster från utländska företag

Allt fler utländska företag och arbetstagare är verksamma på den svenska marknaden. Att du förstår hur de beskattas är viktigt för att du ska kunna bedöma och följa upp om betalning av skatter och avgifter sköts på rätt sätt.

Utländska företag kan bli godkända för svensk F-skatt

Du kan oftast bara få begränsad information om utländska företag från Skatteverket. Därför är det bra om det utländska företaget du anlitar är godkänt för F-skatt. Om företaget är registrerat hos oss eller är skyldigt att betala någon skatt i Sverige kan vi ha samma typ av uppgifter om det som om svenska företag.

Ett utländskt företag kan efter ansökan få ett godkännande för svensk F-skatt på samma sätt som ett svenskt företag. Detta gäller även om det utländska företaget inte behöver betala inkomstskatt i Sverige. När det utländska företaget ansöker om godkännande för svensk F-skatt kontrollerar Skatteverket om företaget fullgjort sina skyldigheter att redovisa och betala skatter och avgifter i Sverige och i hemlandet. Utländska företag ska till ansökan bland annat bifoga ett intyg (skuldfrihetsintyg) som visar att företaget inte har obetalda skulder för skatter och avgifter i hemlandet.

Därför är det är bra om du redan i förfrågan och i avtal anger att företaget du anlitar ska vara godkänd för svensk F-skatt. Du kan också kontrollera med oss om företaget är godkänt för F-skatt genom att använda tjänsten Hämta företagsinformation.

Hämta företagsinformation

Den utländska arbetskraftens beskattning

Utländska personer kan arbeta i Sverige som direktanställda, som inhyrd personal eller som egenföretagare.

Om de är bosatta i Sverige eller vistas här stadigvarande är de obegränsat skattskyldiga för inkomstskatt här och får en vanlig inkomstdeklaration. I annat fall är de begränsat skattskyldiga och ska, om de får en tjänsteinkomst  från en arbetsgivare som har fast driftställe i Sverige, beskattas med särskild inkomstskatt (SINK).

Har de en utländsk arbetsgivare som inte har fast driftställe i Sverige, ska de i vissa fall inte betala skatt i Sverige. Här har det betydelse hur länge personalen vistas i Sverige.

Den utländska arbetskraftens socialavgifter

Socialavgifter betalas i det land där arbetstagaren är socialförsäkrad. Som huvudregel är man socialförsäkrad i det land man arbetar. Ett företag kan dock sända ut en anställd från ett land för att arbeta i ett annat. Den anställde kan då under vissa förutsättningar kvarstå i utsändningslandets socialförsäkring under en viss begränsad tid. Ett intyg om tillämplig socialförsäkring utfärdas vanligen av socialförsäkringsmyndigheten om kraven uppfylls. Intyget som används inom EU heter "A1-intyg".

Skatteverket

Till toppen