På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Beskattning av utländsk arbetskraft

För att du ska kunna undersöka om ett utländskt företag som du anlitar gör rätt för sig, kan det vara bra att veta när och hur deras anställda är skyldiga att betala skatt i Sverige.

Här har det betydelse om företaget har ett fast driftställe i Sverige eller inte, och hur länge personalen vistas i Sverige.

Företaget har inte fast driftställe i Sverige

Om företaget inte har ett fast driftställe i Sverige har det betydelse om den anställde vistas mer eller mindre än sex månader i Sverige under en tolvmånadersperiod.

Personen vistas mindre än sex månader i Sverige (begränsat skattskyldig)

En person som vistas i Sverige mindre än sex månader är begränsat skattskyldig. Begränsat skattskyldiga beskattas enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK).

Enligt reglerna för SINK kan inkomst undantas från beskattning om den anställde vistas i Sverige kortare tid än 183 dagar under en tolvmånadersperiod. Ersättningen ska komma från en utländsk arbetsgivare som inte har fast driftställe i Sverige.

Detta innebär att:

  • personen inte ska betala skatt för sin lön i Sverige, även om arbetet utförs här.
  • personen ska ansöka om att inte behöva betala SINK, genom att fylla i blankett SKV 4350.

Personen vistas sex månader eller mer i Sverige (obegränsat skattskyldig)

En person som vistas i Sverige sex månader eller mer (stadigvarande vistelse) är obegränsat skattskyldig. Då gäller vanliga regler för statlig och kommunal inkomstskatt.

Utländska arbetsgivare som saknar fast driftställe i Sverige ska inte göra skatteavdrag på ersättning för arbete som de betalar ut till sina anställda. Detta innebär att personen ska ansöka om särskild A-skatt och själv betala in skatten i Sverige. Ansökan görs lämpligen på blankett SKV 4314, Preliminär inkomstdeklaration 1 för fysiska personer.

Företaget har fast driftställe i Sverige

Om företaget har fast driftställe i Sverige har det också betydelse om den anställde vistas mer eller mindre än sex månader i Sverige.

Personen vistas mindre än sex månader i Sverige (begränsat skattskyldig)

  • Personen ska normalt ansöka om SINK. SINK är alltid 20 procent. När man betalar SINK behöver man inte lämna någon inkomstdeklaration.
  • Personens arbetsgivare ska göra skatteavdrag med 20 % (SINK) på den ersättning för arbete som arbetsgivaren betalar ut.
  • Personens arbetsgivare ska lämna en kontrolluppgift (KU13) till Skatteverket.

Personen vistas sex månader eller mer i Sverige (obegränsat skattskyldig)

  • Personen ska betala vanlig inkomstskatt (A-skatt) enligt tabell eller ha ett beslut om jämkning från Skatteverket
  • Personens arbetsgivare ska göra skatteavdrag enligt skattetabell eller jämkningsbeslut på den ersättning för arbete som arbetsgivaren betalar ut.
  • Personens arbetsgivare ska lämna en kontrolluppgift (KU10) till Skatteverket.
  • Personen ska lämna inkomstdeklaration till Skatteverket.

Utlandsskattekontoren

Ska du anlita utländsk arbetskraft? Kontakta utlandsskattekontoren om du har frågor.

Anmäl utstationering till Arbetsmiljöverket

Utländska arbetsgivare måste anmäla utstationering och en kontaktperson till ett register i Sverige. Registret finns hos Arbetsmiljöverket.

Information in English

Skatteverket

Till toppen