På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Anlita utländskt företag för arbete i Sverige

När du som företagare ska anlita ett utländskt företag för arbete i Sverige finns det vissa saker som är viktiga att tänka på.

Skatteavdrag på utbetald ersättning

Om företaget som du anlitar är godkänt för F-skatt ska du inte göra skatteavdrag på ersättning för arbete som du betalar ut till företaget. Utländska företag kan ansöka om att bli godkända för svensk F-skatt på samma sätt som svenska företag, även om det inte är ett villkor för att de ska få bedriva näringsverksamhet i Sverige. Kräv gärna att företaget är godkänt för F-skatt – det är en naturlig del av en affärsuppgörelse.

Det är bra om du redan i förfrågan och i avtal anger att företaget du anlitar ska vara godkänt för svensk F-skatt. Du kan också kontrollera med Skatteverket om företaget är godkänt för svensk F-skatt genom att

  • använda tjänsten Hämta företagsinformation
  • du eller företaget begär ett skriftligt registerutdrag från Skatteverket som visar att företaget är godkänt för F-skatt.
  • du gör en F-skatteförfrågan med faxsvar via Skatteverkets servicetelefon. Ring 020-567 000, vänta på svar och begär direktval 8102.

Utländska företag som är godkända för F-skatt

Om företaget är godkänt för svensk F-skatt ska du inte göra skatteavdrag på ersättning du betalar ut till företaget. Du ska inte heller betala arbetsgivaravgifter.

Utländska företag som inte är godkända för F-skatt

Om du anlitar ett företag (fysisk eller juridisk person) som inte är godkänt för svensk F-skatt måste du bland annat avgöra om det kommer att få fast driftställe i Sverige eller inte.

Om företaget har fast driftställe i Sverige kan du bli skyldig att göra skatteavdrag på utbetald ersättning för arbete och redovisa det till Skatteverket.

Det är ofta väldigt svårt för en uppdragsgivare att avgöra om ett företag kommer att få fast driftställe eller inte. Det är därför säkrare för dig att anlita utländska företag som är godkända för svensk F-skatt.

Utländska enskilda firmor som inte är godkända för F-skatt

Om du anlitar en enskild firma som inte är godkänd för svensk F-skatt måste du betala arbetsgivaravgifter på ersättningen. Om firman kommer från ett annat EU/EES-land och har ett intyg (A1 eller E101) som visar att firman ska tillhöra hemlandets socialförsäkring ska du inte betala arbetsgivaravgifter.

Ansökan om godkännande för svensk F-skatt

Det utländska företaget kan ansöka om godkännande för F-skatt genom att fylla i blanketten Skatteanmälan för utländska företag (SKV 4632). Den finns även på engelska.

Anlita utländskt företag som en privatperson

Om du som privatperson anlitar en utländsk företagare för arbete i Sverige finns också vissa saker att tänka på.

Läs mer om att anlita utländskt företag som privatperson.

Skatteverket

Till toppen