På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Starta – ekonomiska föreningar

En ekonomisk förening bildas av minst tre fysiska eller juridiska personer. De ska ta beslutet att bilda föreningen, anta stadgar, välja en styrelse samt en eller flera revisorer.

När man bildar en ekonomisk förening måste den registreras hos Bolagsverket. Det gör man direkt på deras webbplats. När Bolagsverket har registrerat föreningen får den ett organisationsnummer. Föreningen anses inte vara bildad om man inte registrerar den.

Rättskapacitet

Föreningen får också rättskapacitet i och med registreringen. Rättskapacitet innebär bland annat att föreningen kan vara part inför domstol samt att den får olika rättigheter och skyldigheter. I och med registreringen hos Bolagsverket skyddas även föreningens namn i hela Sverige.

Ansvar

Medlemmarna i en registrerad ekonomisk förening är inte personligt betalningsansvariga för föreningens skulder utöver insatsen. Är föreningen oregistrerad kan dock medlemmarna bli personligt betalningsansvariga för föreningens skulder.

Skatteverket

Till toppen