På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Underskott vid avslut av näringsverksamhet

När näringsverksamheten upphör får du, året efter det att verksamheten upphörde, avdrag för 70 procent av det slutliga underskottet som en förlust i din deklaration, i inkomstslaget kapital. Om verksamheten upphörde under 2015 får du dra av slutligt underskottsavdrag först i deklarationen som lämnas 2017. Du får fördela avdraget på detta år och de kommande två åren, det vill säga år 2018–2019.

Dessa regler gäller inte om du

  • startat en ny verksamhet samma år som du har upphört med en annan verksamhet
  • har underskott av självständig näringsverksamhet i ett land utanför EES.

Du får inte dra av den del av underskottet som beror på att tillgångar eller tjänster tagits ut ur näringsverksamheten utan att uttagsbeskattning skett.

Avdraget görs i deklarationen

Underskottet ska du redovisa i Inkomstdeklaration 1 vid punkt 8.4. Du för in hela underskottet. I Inkomstdeklaration 1 under övriga upplysningar ska du också ange hur stort underskott du begär slutligt avdrag med och vilket år verksamheten upphörde.

Nystartad verksamhet

Om du avslutar din verksamhet inom de fem första räkenskapsåren har du en möjlighet att kvitta ditt underskott mot inkomst av tjänst som ett allmänt avdrag i Inkomstdeklaration 1 vid punkt 14.1. Det gäller för dig som bedrivit aktiv näringsverksamhet och inte har bedrivit likartad verksamhet under de senaste fem åren innan den avslutade näringsverksamheten. Det gäller de första 100 000 kronorna i underskott för vart och ett av de fem åren. Det innebär att om du avslutar din verksamhet 2016 kan du göra ett allmänt avdrag i deklarationen 2017 med max 100 000 kr om din verksamhet är nystartad.

Skatteverket

Till toppen