På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Avregistrera näringsverksamhet

När du avslutat din verksamhet är det är viktigt att du avregistrerar dig för F-skatt , moms och arbetsgivaravgifter med mera. Om du inte avregistrerar din verksamhet kan du i vissa avseenden behandlas som om du fortfarande bedriver näringsverksamhet.

Här hittar du en checklista över vad som är viktigt att tänka på när du avslutar din enskilda näringsverksamhet.

Begär att ditt godkännande för F-skatt ska återkallas

Du ska avregistrera dig för F-skatt är du slutat bedriva din verksamhet.

Avregistrera dig för moms

När din momspliktiga verksamhet har upphört ska du be Skatteverket att avregistrera din enskilda näringsverksamhet från moms.

Avregistrera dig som arbetsgivare

Du ska avregistrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket när du inte längre betalar ut lön eller ger ut förmån som exempelvis en bilförmån.

Lämna en preliminär inkomstdeklaration

Du ska ändra din debitering av F-skatt/SA-skatt så den sannolikt stämmer med den förväntade slutliga skatten.

Avanmäl kontrollenhet och kassaregister

När du avregistrerar ditt företag ska du även avanmäla ditt kassaregister. Det gör du i e-tjänsten Kassaregister.

Ändra adressen

Ändra adressen Har du anmält en särskild skatteadress och besöksadress till Skatteverket ska du begära att Skatteverket tar bort adressen när din verksamhet upphör.

E-tjänster och ombud

Har du anmält någon som är behörig att titta på eller lämna uppgifter åt dig via Skatteverkets e-tjänster? Då ska du anmäla till Skatteverket att den personen ska avregistreras.

Lämna momsdeklaration

Du ska redovisa momsen för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen. Moms på fordringar och skulder ska du ta med i den sista momsdeklarationen. Det gäller oavsett om du använder bokslutsmetoden eller faktureringsmetoden. Har du ingen moms att redovisa fyller du i noll (0) i rutan "Moms att betala eller få tillbaka".

Lämna periodisk sammanställning

Om du har sålt varor eller tjänster till företag i andra EU-länder ska du lämna periodisk sammanställning till Skatteverket. Redovisningen ska innehålla alla perioder fram till och med dagen för avregistreringen från moms.

Lämna arbetsgivardeklaration

Du ska redovisa arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen. Du hittar avregistreringsdagen på Skatteverkets meddelande om avregistrering. Om du inte har betalat ut några löner fyller du i noll (0) i rutan "Summa arbetsgivaravgift" samt noll (0) i rutan "Summa avdragen skatt".

Lämna kontrolluppgifter

Du ska lämna kontrolluppgifter för löner som du betalat ut fram till dagen för avregistrering.

Lämna inkomstdeklaration

Skatteverket

Till toppen