På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Fåmansföretag – K10 vid arv och gåva med mera 

Flödesschemat går inte att använda om det har skett flera utdelningar under året.

Har alla andelar övergått? Ja Har det skett utdelning under överlåtelseåret? Ja Har utdelning skett före överlåtelsen? Ja Situation 1 Har alla andelar övergått? Ja Har det skett utdelning under överlåtelseåret? Ja Har utdelning skett före överlåtelsen? Nej Situation 2 Har alla andelar övergått? Ja Har det skett utdelning under överlåtelseåret? Nej Situation 2 Har alla andelar övergått? Nej Har det skett utdelning under överlåtelseåret? Ja Har utdelning skett före överlåtelsen? Ja Situation 1 Har alla andelar övergått? Nej Har det skett utdelning under överlåtelseåret? Ja Har utdelning skett före överlåtelsen? Nej Situation 3 Har alla andelar övergått? Nej Har det skett utdelning under överlåtelseåret? Nej Situation 4 Bild med olika scenarier vid arv och gåva. Efter bilden kommer en förklarande text.

Situation 1:

Överlåtaren lämnar K10 avseende utdelningen. Vid 1.10/2.11 fyller överlåtaren i det sparade utdelningsutrymme som övergår på mottagaren. Överlåtaren lämnar dessutom en övrig upplysning om att överlåtelse skett och till vem.

Mottagaren lämnar K10 avseende överlåtelseåret trots att utdelning inte erhållits. Anledningen är att Skatteverket måste kunna registrera hur stort sparat utdelningsutrymme mottagaren övertar. Vid punkt 1.9/2.10 fyller mottagaren i det övertagna sparade utdelningsutrymmet (dvs. motsvarande belopp som överlåtaren fyllt i vid punkt 1.10/2.11). Mottagaren lämnar dessutom en övrig upplysning om att man övertagit sina andelar genom gåva, arv eller dylikt och därför övertagit det sparade utdelningsutrymmet.

Situation 2:

Överlåtaren lämnar inte K10. Lämnar en övrig upplysning om att företaget överlåtits och till vem.

Mottagaren deklarerar på blankett K10 som om man ägt andelarna vid årets ingång. Lämnar också en övrig upplysning om att man övertagit företaget genom gåva, arv eller dylikt.

Situation 3:

Överlåtaren lämnar en K10 där dennes utdelning deklareras. Vid punkt 1.4/2.5  tas den del  av gränsbeloppet som övergår till mottagaren bort. Överlåtaren lämnar dessutom en övrig upplysning om att delar av företaget överlåtits och till vem.

Mottagaren lämnar blankett K10 för att redovisa sin del av utdelningen men får starta vid punkt 1.5/2.6 genom att fylla i den del av gränsbeloppet som övertas. Lämnar också en övrig upplysning om att man övertagit sina andelar genom gåva, arv eller dylikt och därför övertagit gränsbeloppet.

Situation 4:

Överlåtaren lämnar en K10 (även om utdelning inte skett för att uppdatera sparat utdelningsutrymme). Vid punkt 1.4/2.5  tas den del som övergår till mottagaren bort. Lämnar dessutom övrig upplysning om att delar av företaget överlåtits och till vem.

Mottagaren lämnar K10 avseende överlåtelseåret trots att utdelning inte erhållits. Anledningen är att Skatteverket måste kunna registrera hur stort sparat utdelningsutrymme mottagaren övertar. Vid punkt 1.9/2.10 fyller mottagaren i det övertagna sparade utdelningsutrymmet (dvs. motsvarande belopp som överlåtaren fyllt i vid punkt 1.4/2.5). Mottagaren lämnar dessutom en övrig upplysning om att man övertagit sina andelar genom gåva, arv eller dylikt och därför övertagit det sparade utdelningsutrymmet.

Skatteverket

Till toppen