På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Registrerat trossamfund

Registrerat trossamfund är en egen associationsform som liknar den ideella föreningen. Ett trossamfund behöver vara registrerat för att kunna ansöka hos regeringen om hjälp av staten med att beräkna och ta in medlemsavgifter via skatten.

Församlingar och andra självständiga organisatoriska delar till det registrerade trossamfundet måste också registreras. Ansökan om registrering görs hos Kammarkollegiet.

Lag (1998:1593) om trossamfund reglerar hur bildandet och registreringen av ett trossamfund ska gå till. För Svenska kyrkan gäller delvis särskilda bestämmelser i lag om trossamfund. Ett trossamfund som väljer att inte registrera sig verkar oftast som ideell förening.

Driva

Skattemässigt behandlas registrerade trossamfund på samma sätt som ideella föreningar. Läs därför mer på sidan för ideella föreningar.

Avveckla

Kammarkollegiet är den myndighet som beslutar om avregistrering efter ansökan från trossamfundet. Mer information hittar du hos Kammarkollegiet.

Kontakt

Samtliga registrerade trossamfund i Sverige handläggs på skattekontoret i Uppsala. Du når oss via Skatteupplysningen 0771-567 567.

Skatteverket

Till toppen