På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Traktamentsersättning – idrottsföreningar

Här får du vägledning i hur traktamentsersättning ska beräknas för idrottsutövare och idrottsdomare.

Idrottsutövare

Två begrepp är väsentliga i dessa sammanhang, nämligen dels var tjänstestället är och dels var den vanliga verksamhetsorten är. Den vanliga verksamhetsorten är ett område inom ett avstånd av 50 kilometer närmaste färdväg både från tjänstestället och bostaden.

En idrottsutövare har sitt tjänsteställe på den ordinarie träningsplatsen (hemmaplan). Vid tävling på annan plats (bortaplan) är idrottsutövaren på tjänsteresa. Avdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresa kan medges om tjänsteresan varit förenad med övernattning utanför den vanliga verksamhetsorten. Både tävlingen och övernattningen ska alltså ha skett utanför 50-kilometersgränsen.

Avdrag medges med lika stort belopp som det traktamente man fått, dock högst fastställda schablonbelopp. Arbetsgivaren kan i dessa fall skattefritt betala ut traktamentsersättningar enligt fastställda schablonbelopp. Arbetsgivaren redovisar sådana skattefria ersättningar med kryss på kontrolluppgiften, vilket innebär att den anställde varken ska ta upp eller göra något avdrag i deklarationen.

Särskilt beträffande idrottsdomare

En idrottsdomare som är anlitad av en idrottsförening eller annan arrangör har normalt sitt tjänsteställe på respektive plats där matchen eller tävlingen äger rum. Eftersom idrottsdomaren då arbetar inom den vanliga verksamhetsorten kan avdrag för ökade levnadskostnader inte medges och arbetsgivaren kan inte betala ut skattefritt traktamente. Om arbetsgivaren betalar ut traktamente ska det beskattas som vanlig lön. Vad som gäller för idrottsdomare som är anlitad av idrottsförbund på riks- eller distriktsnivå finns under Resor och reseersättning.

Skatteverket

Till toppen