På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Arbetsgivaravgifter och skatteavdrag – idrottsföreningar

En förening som betalar ut ersättning till någon som inte är idrottsutövare ska betala arbetsgivaravgifter om ersättningen uppgår till 1 000 kronor eller mer under året.

För en idrottsutövare är gränsen för att betala arbetsgivaravgifter ett halvt prisbasbelopp, 22 150 kronor 2016 och 22 400 kronor 2017. Om ersättningen uppgår till ett halvt prisbasbelopp eller mer ska föreningen betala arbetsgivaravgifter på hela ersättningen. Särskilda skatteregler gäller när en förening anlitar internationella utövare.

Föreningens skyldighet att dra av skatt följer skyldigheten att betala arbetsgivaravgifter. Om föreningen ska dra av skatt och mottagaren av ersättningen inte har sin huvudsakliga inkomst från föreningen ska föreningen dra av 30 procent i skatt från ersättningen.

Föreningen får göra ett högre skatteavdrag om mottagaren begär det. Lägre avdrag får endast göras efter beslut av Skatteverket.

Pensionsgrundande inkomst

Idrottsersättning under ett halvt prisbasbelopp är inte pensionsgrundande för mottagaren. Reglerna om pensionsgrundande inkomst följer skyldigheten att betala arbetsgivaravgift.

Att registrera sig som arbetsgivare

När ni första gången ska betala ut ersättning för arbete gör ni en anmälan till Skatteverket och blir registrerade i arbetsgivarregistret. Anmälan gör ni på blanketten Företagsregistrering (SKV 4620). När ni är registrerade som arbetsgivare får ni automatiskt de skattedeklarationer och den information ni behöver för att redovisa och betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt. Mer information finns under rubriken För arbetsgivare.

Skatteverket

Till toppen