På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Artistskatt (A-SINK) idrottsföreningar

Artister och idrottsmän som är bosatta utanför Sverige beskattas enligt lagen (1991:591) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister med flera (A-SINK). Skattskyldighet för A-SINK inträder om ersättningen till artisten gäller för publikframträdande i Sverige, och den som får ersättningen vistas i Sverige mindre än sex månader.

Den som betalar ut skattepliktig ersättning till en artist, idrottsman eller ett artistföretag ska göra avdrag, redovisa den avdragna skatten och betala in den. Skatten är 15 procent av den skattepliktiga inkomsten. Redovisning och betalning ska ske senast den 12 i månaden efter den månad då den skattepliktiga ersättningen betalas ut (för januari gäller den 17).

Från den 1 januari 2010 ska arbetsgivaravgifter betalas på utbetalda löner och ersättningar enligt A-SINK till artister och idrottsmän. I underlaget för arbetsgivaravgifter ska man inte räkna med:

  • Ersättning för kostnader för nödvändig resa eller transport samt förmån av kost och logi i samband med artistisk- eller idrottslig verksamhet som betalas särskilt av arrangör/utbetalare. Kostnaderna ska kunna visas, till exempel genom kvitton.
  • Ersättning i annan form än kontanter om det sammanlagda värdet från en utbetalare under en redovisningsperiod är högst 0,03 prisbasbelopp.

De nya reglerna gäller endast ersättningar till fysiska personer. Den som betalar ut ersättning till ett utländskt bolag (juridisk person) som beskattas enligt A-SINK-lagen ska inte betala arbetsgivaravgifter.

Den som betalar ut ersättning redovisar skatteavdraget och arbetsgivaravgifterna i en arbetsgivardeklaration på samma sätt som för vanliga anställda.

För att kunna redovisa A-SINK för en utomlands bosatt person i Sverige, måste personen ha ett svenskt samordningsnummer. Fyll i blanketten ”Underlag – Tilldelning av samordningsnummer” (SKV 2730) för att ansöka om samordningsnummer, samt bifoga en kopia på passet.

Kontrolluppgift ska inte lämnas på ersättningar som beskattas enligt A-SINK, utan arbetsgivaren ska i stället lämna bilaga till arbetsgivardeklaration (SKV 2727).

Om föreningen anlitat en artist/idrottsman från annat EU/EES-land för ett kortvarigt engagemang gäller normalt att personen tillhör socialförsäkringen i det land man är bosatt. Om artisten/idrottsmannen har ett intyg om att man tillhör sitt lands socialförsäkring ska avgiften inte betalas i Sverige.

I de fall en förening haft en utländsk person anställd under kort tid, exempelvis i samband med provspel och den totala ersättningen därför inte uppgått till minst ett halvt prisbasbelopp, så ska inga arbetsgivaravgifter betalas. A-SINK utgår dock från första kronan oavsett om arbetsgivaravgifter betalas eller inte.

För mer information se broschyren Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister, idrottsmän med flera (SKV 520).

Skatteverket

Till toppen