På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Agenter – idrottsföreningar

En agent är en person som avtalat med en spelare om att företräda denna i förhandlingar i samband med kontraktsskrivning. En agent kan alternativt avtala med klubb om att tillvarata dennes intressen (exempelvis i form av scoutingverksamhet).

I de fall det finns ett avtal mellan agenten och spelaren, och agenten i samband med spelarövergången fått ersättning från idrottsföreningen, bör denna ersättning betraktas som spelarens personliga kostnad som föreningen betalat. Avtalet mellan spelaren och agenten är civilrättsligt giltigt, och spelaren är därför skyldig att betala det belopp spelaren och agenten kommit överens om i avtalet.

Om föreningen betalar agentkostnaden har de betalat spelarens privata kostnad, vilket medför att föreningen ska betala arbetsgivaravgifter på det belopp de betalat ut till agenten för spelarens räkning. Spelaren ska beskattas för motsvarande belopp.

Skatteverket

Till toppen