På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Kontrolluppgift – ideella föreningar

En ideell förening ska lämna kontrolluppgift till Skatteverket om föreningen har betalat ersättning eller har lämnat en förmån på sammanlagt 100 kronor eller mer till en person under ett år.

Kontrolluppgiften ska lämnas senast den 31 januari året efter inkomståret.

Lämna kontrolluppgifter för er förening

Använd vår tjänst för att lämna kontrolluppgifter. Det är enkelt och du får en kvittens på uppgifterna som du har lämnat.

Föreningen ska inte betala arbetsgivaravgifter på utbetald ersättning om ersättningen till en person är lägre än 1 000 kronor under ett kalenderår.

Hur kontrolluppgiften ska fyllas i för ersättning eller förmån kan du läsa under rubriken "Att fylla i och lämna kontrolluppgiften" och i broschyren Kontrolluppgifter – lön, förmåner m.m. (SKV 304).

Ansvar för att lämna kontrolluppgifter

Det är föreningens styrelse som är ansvarig för att kontrolluppgifter lämnas. Skatteverket skickar inte ut någon påminnelse om kontrolluppgift utan föreningens styrelse måste själv se till att lämna uppgifterna.

Mottagaren av ersättningen är skyldig att betala skatt

Privatpersoner är skyldiga att föra anteckningar över samtliga ersättningar, arvoden och förmåner för att kunna göra deklarationen oavsett om man får kontrolluppgift eller inte. Man är alltså skattskyldig för inkomsten även om arbetsgivaren missat att skicka en kontrolluppgift.

Skatteverket

Till toppen