På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Sign-on bonus (spelarövergångar) – idrottsföreningar

I samband med byte av klubb är det vanligt att spelaren får en ersättning utbetald i samband med övergången. Det kallas "sign-on bonus", och brukar regleras i avtal. Vid övergång inom landet ska den beskattas som lön för spelaren.

Om övergång sker till ny klubb i utlandet och den svenska klubben ska betala ut ersättningen, kan ersättningen beskattas enligt inkomstskattelagen eller A-SINK beroende på var spelaren ur skatterättslig synpunkt är bosatt vid tidpunkten då ersättningen kan disponeras av spelaren. Ett alternativ till att utbetala en bonus kontant inom landet är att en direktpensionsutfästelse i stället upprättas mellan den nya klubben och spelaren, varigenom ersättningen periodiseras på framtiden för spelarens del.

Det är också vanligt att den svenska klubben betalar ut en större bonus till spelare som går över från en utländsk till en svensk klubb. Bonusen utbetalas ofta till spelaren i samband med undertecknandet av spelaravtal och övergångshandlingar under tiden spelaren är att anse som bosatt i utlandet. En på detta sätt utbetald bonus beskattas enligt A-SINK. Sker utbetalningen av bonusen i Sverige ska den beskattas enligt inkomstskattelagen.

Om spelaren tillhör svensk socialförsäkring ska arbetsgivaravgifter betalas oavsett om beskattning sker enligt inkomstskattelagen eller enligt A-SINK. Även om spelaren bor i ett annat land när sign-on bonusen betalas ut så ska arbetsgivaravgifter betalas på den utgivna ersättningen om spelaren ska omfattas av svensk socialförsäkring när han börjar arbeta för den svenska klubben.     

Skatteverket

Till toppen