På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Direktpension – idrottsföreningar

Direktpension är ett avtal mellan arbetsgivare och anställd om pension som i framtiden ska betalas ut direkt från arbetsgivaren till en före detta anställd.

Det finns olika former för direktpension, till exempel följande:
  • Direktpension som tryggas genom överföring till pensionsstiftelse eller genom avsättning på särskilt konto i balansräkningen.
  • Direktpension som säkerställs genom pantförskriven kapitalförsäkring.
  • Direktpension som inte tryggas/säkerställs.

Det vanligaste är att den direktutfästa pensionen säkerställs genom en kapitalförsäkring. Kapitalförsäkringen pantförskrivs till förmån för den som omfattas av pensionsutfästelsen, exempelvis en spelare. När pensionen börjar betalas ut ska arbetsgivaren/klubben redovisa den i underlaget för SLP (särskild löneskatt på pensionskostnader). Arbetsgivaren/klubben ska också lämna kontrolluppgift.

Är mottagaren bosatt i utlandet när pensionen börjar betalas ut ska vanlig SINK (20 procent) erläggas och inte A-SINK (15 procent). Se också ställningstagande från Skatteverket "Idrottsutövares pension — SINK eller A-SINK?" (dnr 131 335261‑08/111).

Om äganderätten till kapitalförsäkringen övergår från klubb till spelare efter det att spelaravtalet löpt ut men innan pensionen har betalats ut blir lönebeskattningen beroende av var spelaren är bosatt vid denna tidpunkt. Är spelaren bosatt i utlandet ska klubben redovisa och betala A-SINK på värdet av kapitalförsäkringen vid äganderättsövergången.

Skatteverket

Till toppen