På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Fiberföreningar

En fiberförening kan drivas i olika former. Du kan välja att starta en fiberförening som ekonomisk förening, ideell förening eller som en samfällighetsförening. Här kan du läsa om vad som gäller för olika typer av föreningar.

Beroende på vilken organisationsform du väljer kan skattereglerna vara olika.

Fiberförening som ekonomisk förening

Ekonomiska föreningar ska beskattas för alla inkomster i inkomstslaget näringsverksamhet. Skattereglerna är i stort sett samma som för aktiebolag. En ekonomisk förening är alltid bokföringsskyldig.

Fiberförening som ideell förening

En ideell förening som har till ändamål att gräva ner fiber främjar inte något allmännyttigt ändamål och ska därför beskattas enligt vanliga regler för näringsverksamhet.

Fiberförening som samfällighetsförening

En samfällighetsförening förvaltas antingen direkt av delägarna, delägarförvaltning, eller av en särskilt bildad samfällighetsförening, föreningsförvaltning. Den kan även vara förenings- eller delägarbeskattad. I och med att föreningen blivit tilldelad ett organisationsnummer hos Lantmäteriet är samfälligheten föreningsförvaltad. Samfälligheten förvaltar i dessa fall en gemensamhetsanläggning (fibernätet). Samfällighetsföreningen blir därför delägarbeskattad.

Skatteverket

Till toppen