På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Kooperativa ekonomiska föreningar

En kooperativ förening är en ekonomisk förening som är öppen på det sätt som anges i 3 kap. 1 § lagen om ekonomiska föreningar och som tillämpar lika rösträtt. Om en ekonomisk förening bedriver försäljning till personer som inte uppfyller kraven för inträde i föreningen, ska föreningen för att anses som öppen ge dem samma rätt till återbäring på köpta varor som medlemmarna får.

Utdelning som en kooperativ förening lämnar av vinsten av den kooperativa verksamheten i form av rabatt eller pristillägg i förhållande till gjorda köp eller försäljningar är avdragsgill för föreningen. I vissa fall begränsas avdraget till högst ett belopp som motsvarar 80 procent av statslåneräntan vid utgången av november andra året före taxeringsåret multiplicerat med summan av medlemmarnas omsättning med föreningen.

Begränsningen gäller för sådan utdelning som inte är skattepliktig för medlemmen i inkomstslaget kapital. Utdelning som inte är skattepliktig för medlem är sådan utdelning som lämnats i förhållande till inköp eller försäljning (återbäring) och som enbart innebär en minskning i dennes levnadskostnader.

Skatteverket

Till toppen