På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Bredband, dator och terminalglasögon

Om du som arbetsgivare bekostar bredband, dator eller terminalglasögon åt en anställd behöver du under vissa förutsättningar inte göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter för dessa förmåner.

Bredband

Det är en skatte- och avgiftspliktig förmån om du bekostar en anställds installation av bredband eller löpande abonnemangsavgifter för bredband. Den kan vara skatte- och avgiftsfri om bredbandet uppfyller förutsättningarna för att vara ett arbetsredskap.

Dator

Om en anställd privat använder företagets persondator kan förmånen vara skatte- och avgiftsfri om persondatorn uppfyller förutsättningarna för att vara ett arbetsredskap. Det får då inte vara fråga om en lånedator eller hem-pc.

I vissa fall är det svårt att skilja värdet av en förmån från varans eller tjänstens nytta i anställningen. Så kan det till exempel vara om en anställd använder sin arbetsgivares persondator privat och den samtidigt har bedömts ha väsentlig betydelse för att den anställde ska kunna utföra sina arbetsuppgifter (prop. 1994/95:182 s. 44).

Terminalglasögon

Om du bekostar en anställds terminalglasögon bör det anses som en skattefri förmån. Förutsättningen är att den anställde behöver dem i sitt arbete vid en dator. Skattefriheten gäller även så kallad terminalprogressiva glas om arbetsförhållandena kräver sådana glas.               

Skatteverket

Till toppen