Svar på vanliga frågor - Deklaration
-
Jag har fått en förfrågan/förslag till beslut från en handläggare. Vad ska jag göra?
Om vi behöver mer information för att kunna besluta i ditt ärende, kontaktar vi dig. Vi ringer, skickar ett meddelande till din digitala brevlåda eller ett brev via posten. Där framgår det om du till exempel behöver komplettera några uppgifter eller lämna synpunkter.På Mina sidor kan du svara oss och även bifoga eventuella bilagor. Logga in och klicka på aktuellt ärende under ”Händelser” för att starta konversationen.Du kan även svara oss genom att kontakta handläggaren. Kontaktuppgifter hittar du i meddelandet som du fått i din digitala brevlåda eller i brevet som du fått hemskickat.
-
Jag har en enskild näringsverksamhet tillsammans med andra delägare - hur fyller vi i NE-bilagan?
Ni kan välja att deklarera på två olika sätt:- Ni utser en redovisningsansvarig som redovisar hela verksamheten på sin NE-bilaga. Den ansvarige tar sedan bort de övriga delägarnas resultat från sin NE-bilaga. De övriga delägarna deklarerar i sin tur sina respektive delar på varsin NE-bilaga. Gå till rubriken Skattemässiga justeringar på NE-bilagan när du vill fylla i din del av företagets resultat.
- Hela bolagets verksamhet deklareras på bilaga NEA. Var och en av er lämnar då in en NEA-bilaga. Därefter tar var och en upp sin del av det totala resultatet på sina respektive NE-bilagor. Gå till rubriken Skattemässiga justeringar på NE-bilagan när du vill fylla i din del av företagets resultat. Här kan du läsa mer om hur du fyller i NE-bilagan:
-
Jag behöver anstånd med att lämna deklarationen, hur gör jag?
Om du inte kan deklarera i tid, till exempel för att du saknar uppgifter till deklarationen eller är sjuk, kan du ansöka om anstånd med att lämna inkomstdeklarationen.Sista dagen för att ansöka om anstånd med att lämna deklarationen för inkomståret 2022 är den 2 maj 2023.Ansök direkt på Mina sidor Som enskild näringsidkare kan du ansöka om och få anstånd med att lämna Inkomstdeklaration 1 direkt på Mina sidor. Då kan du få anstånd till den 16 maj.
-
När ska jag lämna företagets deklaration?
Du kan enkelt få fram datum för när du ska deklarera genom att använda tjänsten Viktiga datum som du hittar via länken nedan. Där kan du även få fram datum när du ska skicka in moms- och arbetsgivardeklaration och när du ska ha betalat in debiterad preliminärskatt.Du behöver inte e-legitimation för att använda tjänsten. När du har gjort dina val får du fram de datum som gäller för just ditt företag. Du kan då välja att spara dina val så att du nästa gång du går in via samma webbläsare, ser dina datum direkt.Vilket datum du ska lämna din inkomstdeklaration beror på vilken företagsform du har.Driver du enskild näringsverksamhet är sista dag för att lämna Inkomstdeklaration 1 och bilaga NE den 2 maj 2023.Driver du ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, förening eller en stiftelse är det företagets bokslutsdatum som påverkar vilken dag du senast ska lämna inkomstdeklarationen.
-
Schablonintäkt på fondandelar, vad är det?
Den som har fonder (värdepappersfonder och specialfonder) ska årligen beskattas för innehavet. Den som vid ingången av ett kalenderår har ägt andelar i sådana fonder ska ta upp en schablonintäkt. Schablonintäkten beräknas till 0,4 % av värdet av fondandelarna vid ingången av kalenderåret. Reglerna gäller för såväl fysiska som juridiska personer.Schablonintäkten tas av juridiska personer upp i företagets deklaration (Inkomstdeklaration 2-4) under skattemässiga justeringar. Någon justering för de fall då företaget har ett förkortat eller förlängt räkenskapsår ska inte göras. Om fonden utgör lager av finansiella instrument hos företaget och tas upp till beskattning till det verkliga värdet ska fonden inte schablonbeskattas.Vad som gäller för fysiska personer, till exempel om du har enskild firma, kan du läsa om här:
-
Hur ser jag som enskild näringsidkare hur mycket pengar jag ska betala eller få tillbaka?
När du har loggat in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 kan du redan på startsidan se hur mycket pengar du preliminärt ska betala eller få tillbaka. Du ser beloppet i den gröna rutan längst upp till höger. Tänk på att beloppet kan ändras när du fyller i deklarationen, till exempel när du redovisar din näringsverksamhet på din NE-bilaga.Har du gjort en egen skatteinbetalning till skattekontot ingår inte denna i e-tjänstens skatteberäkning, som visar hur mycket pengar du preliminärt ska betala eller få tillbaka. Du behöver själv gå in i e-tjänsten och fylla i beloppet om du gjort en egen skatteinbetalning . Det gör du under fliken Skatteberäkning. Du får då en komplett skatteuträkning av hur mycket pengar du ska betala eller få tillbaka.
-
I deklarationsblanketten ber ni mig lämna upplysningar om jag vid upprättandet av årsbokslutet/årsredovisningen fått hjälp av en uppdragstagare. Vad menar ni?
Med uppdragstagare menar vi här en person som är sakkunnig inom redovisningsområdet, inte är anställd i företaget och har utfört sina tjänster mot betalning. Det kan till exempel vara en redovisningskonsult eller en revisor. Om ditt företag har rådfrågat eller fått hjälp i någon enstaka fråga anses inte uppdragstagaren ha biträtt vid upprättandet av årsbokslutet/årsredovisningen. Frågan finns i blanketterna NE, Inkomstdeklaration 2, Inkomstdeklaration 3 och Inkomstdeklaration 4. I blanketterna Inkomstdeklaration 2, Inkomstdeklaration 3 och Inkomstdeklaration 4 finns även en fråga om företagets årsredovisning varit föremål för revision. Här avses en granskning av en revisor som utförts i enlighet med lag.
-
Hur gör jag om jag inte är nöjd med Skatteverkets beslut om slutlig skatt?
Är du inte nöjd med Skatteverkets beslut kan du begära att vi omprövar beslutet. Det gör du genom att skicka in en skriftlig begäran till ditt skattekontor.Använd gärna vår blankett för omprövning. Av blanketten framgår vilka uppgifter som ska finnas med i din begäran.Du behöver skicka in din begäran om omprövning inom sex år efter inkomståret. Det betyder att under 2024 kan du begära omprövning för inkomståret 2018 och framåt.
Anstånd med betalning av skatt I samband med att du begär omprövning kan du ansöka om att få anstånd med betalning av skatt. Du ansöker om anstånd på en särskild blankett och skickar den till ditt skattekontor.Överklaga Skatteverkets beslut Förvaltningsrätten
Du kan överklaga Skatteverkets beslut hos förvaltningsrätten. Överklagandet ska göras skriftligt och skickas till Skatteverket. Du måste skicka in ditt överklagande inom sex år efter inkomståret. Det betyder att under 2024 kan du överklaga beslut för inkomståret 2018 och framåt.Kammarrätten
Är du inte nöjd med förvaltningsrättens beslut kan du överklaga detta hos kammarrätten. Överklagandet ska göras skriftligt och sändas till den förvaltningsrätt som fattat det beslut du vill överklaga. Ditt överklagande ska ha kommit till förvaltningsrätten senast inom två månader från den dag du fick del av förvaltningsrättens beslut.Högsta förvaltningsdomstolen
Du kan överklaga kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. Ditt överklagande tas bara upp till prövning om Högsta förvaltningsrätten meddelar prövningstillstånd.