I den här bilagan ska du fylla i balansräkning samt intäkter och kostnader från den skattepliktiga verksamheten. Tänk på att alltid fylla i och skicka in bilagorna Räkenskapsschema (INK3R) och Skattemässiga justeringar (INK3S) tillsammans.
Föreningar eller stiftelser som bara har skattepliktig inkomst från kapital eller inkomst från till exempel ett handelsbolag ska i stället lämna bilagan Kapitalinkomster m.m. (INK3K).
Här fyller du i de belopp som verksamheten har i årsredovisningen eller i årsbokslutet. Skriv ett minustecken framför beloppet om någon av tillgångarna har ett negativt belopp. Skriv ett plustecken framför beloppet om någon av skulderna har ett positivt belopp.
Här fyller du i beloppen från resultaträkningen. Den består av två spalter. I den vänstra spalten fyller du i de totala beloppen från redovisningen. I den högra spalten fyller du bara i den del av beloppet som föreningen eller stiftelsen ska betala skatt på eller göra avdrag för.
Summera sedan den högra spalten och flytta över beloppen från ruta 6.21 till bilagan Skattemässiga justeringar (INK3S).
Här fyller du i intäkter från medlemsavgifter. Verksamheten ska inte betala skatt för medlemsavgifter. Det innebär att den inte kan göra avdrag för kostnader som är kopplade till medlemsavgifterna.
Här fyller du i intäkter från serviceavgifter. Verksamheten ska alltid betala skatt på serviceavgifter. En serviceavgift kan till exempel tas ut för tjänster åt medlemmar i en ideell förening.
Här fyller du i intäkter från gåvor och bidrag. Bidrag kan vara skattepliktiga om de ska användas i en skattepliktig verksamhet. Gåvor från privatpersoner är alltid skattefria.
Här fyller du i intäkter från försäljning av varor och tjänster. Intäkterna kan vara skattepliktiga eller skattefria. I den högra spalten fyller du i den del av beloppet som verksamheten ska betala skatt för.
Här fyller du i intäkter som verksamheten inte fått genom försäljning av varor och tjänster, till exempel skadestånd.
Här fyller du i kostnader för inköp av varor och kostnader för underentreprenörer som anlitats under beskattningsåret.
Här fyller du i kostnader för till exempel hyror, transporter, el, telefon, bokföringsarvoden och fastighetsskatt.
Här fyller du i kostnader för till exempel löner, pensioner, sociala avgifter, särskild löneskatt och personalförmåner. Avdrag kan bara göras för inbetalningar till pensionsförsäkringar som har gjorts under beskattningsåret. Det gäller oavsett vilket år premien avser.
Här fyller du i avskrivningar och nedskrivningar på till exempel inventarier som gjorts under beskattningsåret.
Här fyller du i kostnader som hör ihop med den ideella verksamheten, till exempel följande:
Här fyller du i utdelningar från andelar i koncernföretag, intresseföretag eller gemensamt styrda bolag. Utdelning på näringsbetingade andelar ska verksamheten inte betala skatt för. Här ska du också fylla i skattemässigt resultat om verksamheten har andelar i ett handelsbolag. Fyll i och för över beloppet från bilaga Andel i handelsbolag (N3B). Skicka in bilagan Andel i handelsbolag tillsammans med deklarationen.
Här fyller du i resultat från försäljning av delägarrätter och resultat från andelar i handelsbolag. Förluster på delägarrätter får bara dras av mot vinster på delägarrätter. Förlusten kan sparas till kommande år om inte hela förlusten kan utnyttjas nu. Det kallas aktiefållan. Vinst vid avyttring av näringsbetingade andelar ska verksamheten inte betala skatt på. Förluster kan heller inte dras av.
Läs mer om avyttring av aktier och andelar i broschyren Skatteregler för aktie- och handelsbolag (SKV 294).
Här fyller du i intäkter från till exempel räntor, utdelningar och försäljning av fastigheter och värdepapper. Detta gäller inte utdelningar från koncernföretag, intresseföretag eller gemensamt styrda bolag.
I den vänstra kolumnen fyller du i alla nedskrivningar av finansiella anläggningstillgångar som gjorts under året, till exempel av aktier. Du ska inte föra över nedskrivningen till den högra spalten eftersom den vanligtvis inte får dras av i beskattningen.
Här fyller du till exempel i kostnader för räntor och förluster vid försäljning av fastigheter och värdepapper. Har verksamheten till exempel skrivit ner värdet på en värdepappersportfölj i bokföringen får en skattemässigt avdragsgill förlust dras av först den dag värdepappren säljs och förlusten blir definitiv .
Här fyller du i den del av periodiseringsfonder som ska återföras till beskattning. Ett avdrag som gjorts beskattningsår 1 ska återföras senast beskattningsår 7. Det är valfritt att återföra periodiseringsfonder tidigare.
Här fyller du i det belopp som ska sättas av till periodiseringsfond. Högst 25 procent av det skattepliktiga överskottet innan avdrag för periodiseringsfond får sättas av.
Här fyller du till exempel i lämnade eller mottagna koncernbidrag. Ett koncernbidrag kan föras över inom en koncern för att jämna ut företagens resultat.
Läs mer om koncernbidrag i broschyren Skatteregler för aktie- och handelsbolag (SKV 294).
Här fyller du i skatten som ska betalas på årets resultat. Du kan inte göra avdrag för skatten och den ska därför inte flyttas över till högra spalten. Särskild löneskatt, fastighetsskatt och fastighetsavgift räknas inte med i beloppet. De redovisar du i stället i ruta 6.8 eller 6.10.
Här fyller du i årets resultat enligt redovisningen. Beloppet ska inte flyttas över till någon annan ruta.
Här fyller du beloppet du får fram genom att summera den högra spalten. För sedan över resultatet till ruta 7.1 eller 7.2 på bilagan Skattemässiga justeringar (INK3S).