På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda vår webbplats godkänner du detta. Vad är cookies?

Jag förstår
Meny

Just nu är det svårt att ringa in sin deklaration på telefon 020-56100. Vi jobbar på att lösa problemet så snart som möjligt. 

Just nu kan det vara svårt att komma fram till Skatteverkets växel, på grund av tekniska problem.

Logotyp, till startsidan

Moms

Vi betalar alla moms (mervärdesskatt) när vi köper varor och tjänster. Momsen är ofta inbakad i priset och därför inget du behöver tänka på som privatperson. Som företagare däremot ska du redovisa och betala moms till staten.

Redovisa och betala moms

Momsen är alltid 25, 12 eller 6 procent av försäljningspriset utan moms.​

Du ska redovisa din moms i en momsdeklaration, en gång per månad, en gång per kvartal eller en gång per år. Hur ofta du ska redovisa styrs av vilken redovisningsperiod du har.

Läs mer om vilka momsregler som rör dig:

Registreras för moms

Om du bedriver verksamhet som ger dig skyldighet att betala eller rätt att få tillbaka moms, måste du alltid anmäla dig för att bli momsregistrerad. Du får då ett momsregistreringsnummer av Skatteverket. Här hittar du information om hur du anmäler dig och vilka regler som gäller:

Mer om moms

Fördjupande information om moms och vilka regler som gäller i specifika fall hittar du i menyn här på sidan. Du kan till exempel läsa om hur du gör när du handlar med företag i andra länder, eller vad som gäller för ideella föreningar. 

Se Skatteverkets film om moms

Vad är det för skillnad mellan ingående och utgående moms? Hur ska jag redovisa momsen? (6:27 min)

Mervärdesskatt (moms)
Skatteverket

Till toppen